Jsme televize vašeho kraje

Ministr vnitra přijel do Plzně řešit situaci se zahraničními pracovníky, stal se i svědkem zadržení hledaného muže

Plzeň, publikováno 10.01.2019, autor: Richard Beneš

Ministr vnitra Jan Hamáček při návštěvě Plzně s radním pro bezpečnost Martinem Zrzaveckým a šéfem městské organizace ČSSD Michalem Chalupným | Autor: Richard Beneš

Především problematice zahraničních pracovníků v Plzni a působení pracovních agentur zasvětil svoji první návštěvu Plzně ve funkci ministra vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Kuriózní situace pak nastala v okamžiku, kdy ministr společně s policisty vyrazil na kontrolu ubytovny v ulici Na Rybníčku v Plzni Doubravce. Stal se totiž svědkem zadržení jednoho mladého muže, na kterého byl vydán příkaz k zatčení. Z ubytovny, kde muž pobýval, putoval rovnou do policejní cely.

Ministr Jan Hamáček připustil, že se Plzeň, Mladá Boleslav, Pardubice, Kvasiny a některá další průmyslová města, kde pracuje větší množství cizinců, potýká se zhoršenou bezpečnostní situací. Tu by mohlo zlepšit posílení mezinárodní policejní spolupráce. „Chtěli bychom využít zkušeností kolegů policistů ze zemí, jejichž občané zde nejčastěji působí. Loni na podzim jsme udělali pilotní projekt v Mladé Boleslavi, kde se nám velmi osvědčili polští a slovenští policisté. Budu teď jednat s policejním prezidentem o využití dlouhodobějších pobytů policistů z Polska, Bulharska a ze Slovenska, aby pomohli našim policistům při kontaktu s cizinci. Zároveň by měli být k dispozici i těm zahraničním pracovníkům, kteří se často stávají obětmi trestných činů,“ uvedl ministr Hamáček.

Na dotaz našeho serveru zatím ovšem ministr nedokázal odpovědět, kdy konkrétně se Plzeň a okolí dočká takových zahraničních policistů. „Je to běh na delší trať. Pokud bude souhlas z polské strany, budeme to chtít zvládnout co nejrychleji. My také posíláme naše policisty do zahraničí pokud je potřeba a doufám, že to bude zajímavý projekt i pro naše zahraniční partnery,“ konstatoval ministr vnitra.

Po Plzni doprovázel ministra Hamáčka také radní města pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD). Ten zmínil, že se v Plzni uvažuje o založení nadačního solidárního fondu, do něhož by přispívaly firmy a agentury zaměstnávající ve městě cizince. Peníze z fondu by pak sloužily k řešení sociálních problémů a k zajištění bezpečnosti v souvislosti se zahraničními pracovníky ve městě.

Některé firmy už předběžně slíbily, že by se projektu s vytvořením fondu zapojily. Existují tady i některé, převážně české pracovní agentury, které jsou členy asociace agentur a dodržují etický kodex. Pak jsou bohužel další agentury, které se pohybují v šedém až černém trhu a s těmi se nedá jednat, to jsou lumpové,“ prohlásil Zrzavecký.

Ministr vnitra by chtěl problémy s cizinci řešit především úpravou legislativy ve vztahu k pracovním agenturám. „Ve druhém čtení ve Sněmovně je v současné době novela zákona o pobytu cizinců. Věřím tomu, že pokud projde Poslaneckou sněmovnou, bude to velmi důležitý krok dopředu,“ řekl ministr. Agentury by podle jeho slov měly nést větší odpovědnost za to, jak se tady jejich pracovníci chovají. „Je třeba najít řešení, aby se zamezilo tomu, co už se tady jednou stalo. Pokud dojde k ochlazení ekonomiky a následnému propouštění, aby tady ti lidí nezůstávali bez prostředků. Stát a samospráva by pak musely na vlastní náklady tyto lidi posílat do jejich domovů,“ vysvětlil Hamáček.

Pokud tady bude konkrétní zahraniční zaměstnanec dělat problémy, tak jeho firma by měla zařídit, aby se vrátil do své domovské země. Agentury na svých zaměstnancích vydělávají, je to jejich byznys, tak by za ně měly mít i zodpovědnost. Nikdo nechce zakázat agentury, ta pracovní síla je nutná, ale musí tady být odpovědnost těch firem, když sem ty pracovníky přivezou,“ uvedl předseda městské organizace ČSSD Michal Chalupný.

Podle Chalupného se ministr vnitra seznámil i s dalším plzeňským problémem, kterým je nechvalně proslulá soukromá budova Carimexu na Rokycanské třídě, kde se zdržuje v otřesných podmínkách až několik desítek bezdomovců a dalších sociálně slabých osob. „Ministr se seznámil s tím, jak má policie svázané ruce při kontrolách takových objektů. I v tomto případě je třeba upravit legislativu pro vstup policie do soukromých objektů,“ dodal Michal Chalupný.

Fotogalerie

Ministr vnitra Jan Hamáček při návštěvě Plzně s radním pro bezpečnost Martinem Zrzaveckým a šéfem městské organizace ČSSD Michalem Chalupným | Autor: Richard Beneš