Jsme televize vašeho kraje

Chovanec obhájil post krajského předsedy ČSSD a avizoval svůj odchod ze Sněmovny

Plzeň, publikováno 13.01.2019, autor: Richard Beneš

Milan Chovanec | Autor: Archiv

Staronovým předsedou ČSSD v Plzeňském kraji se stal v neděli na krajské konferenci Milan Chovanec. Zároveň oznámil svým krajským spolustraníkům, že v březnu po sjezdu ČSSD hodlá odejít z Poslanecké sněmovny. Jako hlavní důvod k tomuto rozhodnutí uvedl současné směřování ČSSD a atmosféru v poslaneckém klubu. Bývalý ministr vnitra Chovanec od začátku nesouhlasil s účastí sociálních demokratů ve vládě s hnutím ANO. Byl velkým kritikem této vládní koalice.

Kolegům z Plzeňského kraje jsem dnes řekl to, o čem jsem už v prosinci informoval Honzu Hamáčka a co už mnoho měsíců není tajemství pro mé nejbližší. Jde o soubor několika důvodů. Tím hlavním je směřování naší strany a atmosféra v našem poslaneckém klubu. Je obecně známo, že jsem zásadní odpůrce účasti ČSSD v této vládě. Jsem přesvědčen, že nás tento krok nejen nezachrání, ale že nám bere poslední zbytky kredibility v očích veřejnosti. S tímto přesvědčením nelze dlouhodobě vykonávat práci koaličního poslance,“ vysvětlil své rozhodnutí Chovanec na svém facebookovém profilu.

Zároveň dodal, že nechce znovu pokoušet roztočit stranické mlýnské kolo na druhou stranu. Podle jeho slov je to úkol pro novou generaci sociálních demokratů, přičemž není jisté, zdali tu šanci vůbec dostanou. „Ve vrcholové politice jsem strávil několik náročných let. Je to jako s účastí na olympiádě. Já už tam byl a svoje jsem si odmakal. Teď je to na jiných a já jim můžu jen držet palce. A přát si, aby to samé pochopili a udělali i ostatní dlouholetí vrcholoví funkcionáři ČSSD,“ uvedl dál Chovanec.

Po odchodu z parlamentu se chce krajský předseda ČSSD několik měsíců věnovat sobě, zejména svému zdraví, které ho prý v poslední době vzhledem k předchozímu vypětí a stresu začalo opět zlobit. Svůj další život nevidí ve vrcholové politice. Zůstane aktivním řadovým občanem, co bude podporovat všechny, kteří to s demokracií (a nejen sociální) v naší zemi myslí vážně. Ve Sněmovně by měl Milana Chovance nahradit současný starosta Stříbra a bývalý dlouholetý poslanec Václav Votava.

Do čela strany pak navrhli delegáti krajské konference současného předsedu ČSSD Jana Hamáčka. Krajská konference ČSSD pokračuje volbou dalších členů krajských stranických orgánů. Volební sjezd ČSSD, na kterém strana rozhodne, kdo ji dál povede, se uskuteční v březnu v Hradci Králové. Hamáček zatím získává podporu většiny krajů, kde už se konference sociálních demokratů konaly. Podpořili ho v Liberci, v Pardubickém kraji, Královéhradeckém a Středočeském kraji a nově v Plzeňském.

 

Fotogalerie

Milan Chovanec | Autor: Archiv