Jsme televize vašeho kraje

Policisté vyšetřují smrtelnou otravu psa, na Plzeňsku zřejmě řádí travič!

Plzeň, publikováno 14.01.2019, autor: Richard Beneš, Pavlína Polatová

ilustrační foto | Autor: Archiv

Otravu psa vyšetřují plzeňští policisté od 1. ledna ledna letošního roku. Zvíře se intoxikovalo neznámou látkou v lese u obce Zruč-Senec. I přes okamžitě poskytnou veterinární pomoc pejsek uhynul. O pět dní později policisté přijali oznámení o nálezu mrtvé lišky poblíž areálu Orlík v katastru obce Zruč-Senec. Okolnosti případu nasvědčují tomu, že jde o otravu karbofuranem, tedy vysoce jedovatou látkou, která byla dříve využívána zejména v zemědělství. Od roku 2008 je ale v celé EU zakázána.

Pitva v těle psa odhalila karbofuran a skořápku z vajíčka. Karbofuran je prudký, do několika minut působící jed, útočící na nervovou smrt. Zvíře umírá bolestivou smrtí. Ve stejné oblasti Zruč- Senec se měli vedle otrávené lišky přiotrávit i další tři psi, kteří naštěstí přežili. Smrtící jed je pravděpodobně ukrytý ve vajíčku. „Kdysi se to používalo se to na škodnou v lesích a když se zjistilo jak je toxický tak se to přestalo používat,“ uvedl veterinář Ladislav Kuncl.

„Tím, že pachatel umístí takovou návnadu obsahující karbofuran do přírody a dojde k otravě volně žijících či domácích zvířat, dopouští se přečinu týrání zvířat, ale také pytláctví a samozřejmě i přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu,“ informovala mluvčí policie Iveta Kořínková.

Pokud v důsledku takového jednání zahyne zvláště chráněný nebo kriticky ohrožený živočich, dopouští se tím pachatel také přečinu neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. „V každém případě je takové jednání z pohledu zákona trestné a každý takový nález návnady či uhynulého zvířete je nutné oznámit policii, Krajské veterinární správě nebo České inspekci životního prostředí,“ zdůraznila policejní mluvčí.

„Návnada, respektive jedová látka je v tomto případě umísťována nejčastěji do živočišných produktů jako jsou vejce, ryby, vnitřnosti nebo uhynulá drůbež. V žádném případě by se lidé neměli návnady nijak dotýkat ani s ní manipulovat, a to zejména z důvodu ochrany svého vlastního zdraví,“ dodala Iveta Kořínková.

Pejskaři, kteří chodí venčit v okolí Třemošné mají teď velký strach, aby psi při procházce nesežrali jedovaté návnady. Na nebezpečí upozorňují i vylepené letáky. Podobné případy vyšetřovali policisté v minulosti i i ve Vejprnicích, kde někdo dával žiletky do salámu a také v Plzni. Tady neznámá žena nabízela pejskařům otrávené zbytky jídla.

Fotogalerie

ilustrační foto | Autor: Archiv