Jsme televize vašeho kraje

Smrtelné nebezpečí pro návštěvníky hor, na Šumavě hrozí pády stromů přetížených sněhem

Šumava, publikováno 14.01.2019, autor: Richard Beneš

Stromy přetížené sněhem představují nebezpečí pro návštěvníky hor | Autor: TV ZAK

Nebezpečí pádů stromů nebo jejich částí hrozí na celém území Národního parku Šumava po víkendové vichřici a sněžení. Správa NP Šumava proto nedoporučuje vydávat se na turistické výlety či na výlety na běžkách do terénu. Dalším opatřením je uzavření jeleního výběhu v Návštěvnickém centru Kvilda.

„Pády stromů, větví, nebo zlomy špiček stromů, které už nedokážou unést tíhu těžkého sněhu, hrozí úplně na celém území národního parku. To nebezpečí je opravdu vysoké a proto nedoporučujeme vyrážet v těchto dnech do terénu,“ vyzývá vedoucí Informační a strážní služby Adam Diviš. „Pokud i přesto někdo vyrazí třeba na běžky, je nutné dbát zvýšené opatrnosti anebo volit výpravy do míst mimo lesní porosty. Také je třeba počítat s tím, že některé části upravovaných běžeckých stop jsou zaváté a tudíž špatně prostupné,“ dodává.

Kvůli velké sněhové pokrývce jsou nepřístupné i některé turistické cíle. Není možné projít například Tříjezerní slať, Jezerní slať je přístupná pouze k vyhlídce a z důvodu bezpečnosti je uzavřena i Chalupská slať. Od pondělního odpoledne je veřejnosti uzavřený jelení výběh v Návštěvnickém centru Kvilda.

„Zde panuje stejné nebezpečí, jako ve volném terénu, tedy vážně zde hrozí pády stromů nebo větví. Podobné je to i na přístupové cestě k výběhu s rysy. Naproti tomu výběh s vlky v Návštěvnickém centru Srní je veřejnosti stále přístupný. Ale i zde je na místě opatrnost, hlavně pří pohybu po dřevěných konstrukcích, ostatně jako všude jinde,“ vysvětluje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Sněhová nadílka způsobila omezení provozu také v zařízeních Národního parku Bavorský les, kde jsou do odvolání uzavřena návštěvnická centra Haus zur Wildnis v Ludwigstahlu a Hans-Eisenmann Haus u Neuschönau. Pokud turisté v nadcházejících dnech míří na Šumavu automobilem, neměli by s sebou zapomenout kompletní zimní výbavu. Samozřejmostí je lopata na sníh a také sněhové řetězy, které je ale nutné použít dříve, než vozidlo zapadne.

 

Fotogalerie

Stromy přetížené sněhem představují nebezpečí pro návštěvníky hor | Autor: TV ZAK
Autor: TV ZAK