Jsme televize vašeho kraje

Obyvatelé Radčic rozhodnou v referendu o stavbě sjezdu ze západního obchvatu

Plzeň, publikováno 15.01.2019, autor: Richard Beneš

Západní okruh Plzně - ilustrační foto | Autor: Plzen.eu

O stavbě sjezdu z plánovaného západního obchvatu Plzně budou obyvatelé plzeňské městské části Radčice rozhodovat 9. března v místním referendu. O vyhlášení referenda rozhodli jednohlasně zastupitelé městské části na jejich pondělním jednání. Veřejnost projevila velký zájem o to, aby se mohla zapojit do rozhodování o stavbě, která by se měla začít budovat už letos na podzim. Podle projektu se jedná o komunikaci dlouhou 850 metrů, která má začínat na Sylvánu a vyústit na okraji Radčic.

Obyvatelé Radčic se rozdělili na polovinu se svým postojem k plánované stavbě. Část se obává toho, že po vybudování spojnice městské části s obchvatem se zvýší dopravní zátěž v těsné blízkosti jejich bydliště, což by zhoršilo životní prostředí. Jiní obyvatelé by naopak sjezd uvítali, protože by lépe propojil okrajovou čtvrť s dalšími částmi Plzně. Na sjezd z obchvatu u Radčic by mohly jen vozy do 3,5 tuny.

Podle informací starosty Radčic Rolanda Ariase (BEZPP) dostane v nejbližší době asi 1000 obyvatel městské části do svých schránek materiály s argumenty pro a proti plánované stavbě. Jedná se o materiály autorizované odborem dopravy plzeňského magistrátu, kde jsou popsány všechny věci, na které se lidé už v minulosti ptali, ať už se jedná o dopravní dopady, přes realizaci samotné stavby nebo správní řízení kolem značek. Další informace budou mít občané k dispozici také na městském webu a facebooku.

Závěrečná etapa západního obchvatu z Křimic na silnici na Karlovy Vary by měla odlehčit hlavně přetíženým komunikacím jako je Karlovarská a Klatovská třída, přes které zatím tranzituje většina dopravy. O tom, zda sjezd z okruhu do Radčic bude nebo nebude, ale rozhodne město Plzeň, které je investorem stavby.

Fotogalerie

Západní okruh Plzně - ilustrační foto | Autor: Plzen.eu