Jsme televize vašeho kraje

Starosta Stříbra Václav Votava se bude rozhodovat, zda posílí ČSSD ve Sněmovně

Stříbro, publikováno 16.01.2019, autor: Richard Beneš

Václav Votava se bude rozhodovat, zda posílí ČSSD v Poslanecké sněmovně | Autor: Richard Beneš

Velké rozhodování čeká bývalého dlouholetého poslance a současného starostu Stříbra Václava Votavu (ČSSD). Podle volebních výsledků by měl ve Sněmovně nahradit svého stranického kolegu Milana Chovance, který v neděli oznámil, že se do konce března vzdá svého poslaneckého mandátu. Votava se bude rozhodovat o tom, zda zůstane jen ve funkci starosty, nebo zda rozšíří řady poslanců, kteří zároveň vykonávají i funkce starostů nebo primátorů. Starosta Votava o tom ve středu informoval novináře během návštěvy ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) ve Stříbře.

„Je to pro mě složitá otázka, protože jsem nedávno nastoupil jako starosta Stříbra a město nechci nechat na holičkách. V každém případě chci zůstat starostou i v zastupitelstvu města. Nejprve se o všem chci poradit s rodinou a se spolupracovníky na radnici. Zatím je na rozhodování ještě relativně dost času,“ uvedl Votava. Zmínil, že ve Sněmovně je více poslanců, kteří jsou zároveň starostové. „Ta práce je samozřejmě těžší, ale asi se to dá skloubit dohromady. Pokud se rozhodnu i pro Sněmovnu, dozví se o tom nás stranický předseda Hamáček jako první,“ uvedl Votava.

„Respektuji, že je to všechno na rozhodnutí pana kolegy Votavy. Samozřejmě by byl posilou pro sociálnědemokratický klub,“ reagoval na vyjádření starosty Stříbra stranický předseda ČSSD Jan Hamáček.

Krajský předseda ČSSD a bývalý ministr vnitra Milan Chovanec v neděli oznámil svým stranickým kolegům na krajské konferenci v Plzni, že do konce března chce odejít ze Sněmovny. Tento krok nebyl velkým překvapením, avizoval ho už koncem loňského roku. Důvodem je nesouhlas s účastí sociálních demokratů ve vládě s hnutím ANO. Tuto vládní koalici Chovanec od začátku kritizoval.

Loni v červenci jako jediný poslanec ČSSD navzdory výsledku interního referenda nepodpořil vládu ČSSD a ANO s podporou komunistů. Z jednání se omluvil. Vládu odmítl kvůli tomu, že musela spoléhat na hlasy KSČM. Kritizoval i podmínky, které vyjednalo současné vedení ČSSD s ANO. Loni v říjnu pak Chovanec napsal spolustraníkům dopis, ve kterém doporučil ČSSD odejít z vlády a případně tolerovat nově vzniklé vládní uskupení.

Po odchodu z Poslanecké sněmovny se chce Chovanec několik měsíců věnovat sobě, zejména svému zdraví, které ho prý v poslední době vzhledem k předchozímu vypětí a stresu začalo opět zlobit. Svůj další život nevidí ve vrcholové politice.

 

Fotogalerie

Václav Votava se bude rozhodovat, zda posílí ČSSD v Poslanecké sněmovně | Autor: Richard Beneš