Jsme televize vašeho kraje

Ministr vnitra slíbil ve Stříbře posílení počtu policistů v oblastech s průmyslovými zónami

Stříbro, publikováno 17.01.2019, autor: Richard Beneš

Ve Stříbře se sešli na společném jednání policejní ředitel Pavel Krákora, ministra vnitra Jan Hamáček a starosta Stříbra Václav Votava. | Autor: Richard Beneš

Personální posílení policie slíbil při své návštěvě Stříbra na Tachovsku ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Vedení města kritizovalo nízké stavy policistů v této oblasti, kde je nejvíce průmyslových zón, které zaměstnávají tisíce zahraničních agenturních zaměstnanců. Posílit by měla v budoucnu ve Stříbře i městská policie. Ve městě, kde žije 7800 obyvatel v současné době pobývá kolem 2000 agenturních pracovníků, kteří mnohdy dělají problémy.

Starosta Stříbra Václav Votava (ČSSD) se obává hospodářské recese, která se dříve nebo později projeví. Lze předpokládat, že výrobní firmy v regionu omezí nebo úplně zastaví výrobu. Bez práce a bez prostředků se pak ocitnou stovky bezprizorních zahraničních dělníků, od kterých dají pryč ruce agentury, které je do země přivezly. „Ti lidé se budou snažit dostat k těm prostředkům i tím, že budou krást a zvýší se kriminalita,“ varoval starosta Votava.

I z toho důvodu požádalo Stříbro ministra i krajského ředitele policie o zvýšení stavu na obvodním oddělení policie. „Státní policisté nejsou v ulicích vidět, je jedna motorizovaná hlídka pro několik obcí, což je málo,“ uvedl Votava. Ministr vnitra Hamáček potvrdil, že policistů v regionu je skutečně málo a snaží se jejich počty zvyšovat, nejen pro oblast Tachovska, ale i pro celý region.

„Pro Plzeňský kraj je to na tento rok 47 tabulkových míst navíc. Policie má teď v kraji 2368 služebních míst. Současně se snažíme, aby byli policisté konkurenceschopní na trhu práce a snažíme se je slušně zaplatit,“ řekl ministr s tím, že letošní meziroční navýšení je průměru kolem 3000 korun měsíčně u každého policisty.

Krajský policejní ředitel Pavel Krákora zdůraznil, že počet tabulkových míst policistů ve Stříbře klesl po roce 2010 z 26 na 22. „Aktuálně teď vykazujeme 18 obsazených míst, ale dva policisty máme v základní odborné přípravě. Před pěti lety byl nástupní plat 14 480 korun hrubého, letos je to 24 500 korun. Stáváme se tak konkurenceschopnými," konstatoval Krákora. Na celém Tachovsku, kde je 169 tabulkový míst, je jich obsazeno 150. Dalších 35 míst je na dálničním oddělení v Ostrově.

Posílení městské policie ve Stříbře je plně v kompetenci města a záleží jen na tom, kolik peněz si může dovolit vyplatit svým strážcům veřejného pořádku. V současné době má Stříbro sedm strážníků a dva čekatele. Vedení města by se chtělo ale dostat na 14 strážníků, aby pak mohli sloužit nepřetržitě. „Děláme nábor. Mají novou služebnu, nabízíme byty, i pro státní policisty, modernizujeme kamerový systém. Nástupní plat strážníka přesahuje 20 tisíc korun plus příplatky za služby, které rozhodně nejsou zanedbatelné,“ doplnil Votava. Letos půjde z rozpočtu města deset milionů korun, což je výrazně více než loni.

Fotogalerie

Ve Stříbře se sešli na společném jednání policejní ředitel Pavel Krákora, ministra vnitra Jan Hamáček a starosta Stříbra Václav Votava. | Autor: Richard Beneš