Jsme televize vašeho kraje

Šumavská lyžařská střediska mají na sjezdovkách až 1,5 metru sněhu

Plzeň, publikováno 25.01.2019, autor: Richard Beneš

Snowpark na Lubáku je hotový a čeká na lyžaře | Autor: Ski&Bike Špičák

Ideální lyžařské podmínky jsou před nadcházejícím víkendem v západočeské části Šumavy. V největším středisku Ski&Bike Špičák je na všech sjezdovkách metr prašanu a v některých místech ještě o půl metru více. V Železné Rudě jsou v provozu areály Nad Nádražím - Belveder, Samoty, dále pak v oblasti Špičáku na Alpalouce a na Weissovně. Lyžuje se také v nedaleké Hojsově Stráži a Kašperských Horách, ale i na Přimdě na Tachovsku.

„Podmínky na lyžování jsou v těchto dnech skvělé. Tratě vydrží až do ukončení provozu v 16.00 hodin téměř neporušené a v pracovních dnech se lyžuje zcela bez front. O víkendu se pak čeká pouze na lanovku v řádu několik minut,“ řekl ředitel areálu Vladimír Kasík. Tento víkend bude posledním před startem pololetních či jarních prázdnin, kdy se počty lyžařů zvyšují.

Od pátku se v této sezoně poprvé otevře snowpark Freestyle Area na sjezdovce Lubák. Podle Kasíka nepůjde o nijak těžké ani náročné úseky pro specialisty, ale bude tam možnost zpestřit si lyžování jízdou po vlnách, railech či hranách. „Letos jsme ho postavili pro začátečníky, takže začíná základní vlnou a jednoduchými boxy, pak následuje rail a zakončen je cornerem,“ řekl Michal Ritter, který snowpark stavěl za pomoci rolbařů.

V sobotu 26. ledna bude na Špičáku herec Jan Antonín Duchoslav, známý z filmu Sněženky a machři, který bude zájemcům radit při výběru lyží. V areálu se budou zdarma testovat lyžařské novinky, připraveno je více než 100 párů různé délky na slalom i obří slalom. Součástí je také doprovodný program pro děti.

Na Železné Rudě není zatím v provozu kvůli těžkému sněhu a popadaným stromům ve vyšších polohách lanovka na Pancíř. Rozjet by se ale mohla na víkend. Popadané stromy z běžeckých tras a ohnuté kmeny podél nich už jsou odstraněné od pondělí. Všechny trasy v lesích jsou průjezdné kromě směru na jezero Laka. Před týdnem se strojově upravovaly trasy ze špičáckého sedla, pod pancířskou sjezdovkou a na Hojsovu Stráž.

Fotogalerie

Snowpark na Lubáku je hotový a čeká na lyžaře | Autor: Ski&Bike Špičák