Jsme televize vašeho kraje

Chorvatští fanoušci řádili před fotbalovým stadionem, policie proti nim zakročila silou

Plzeň, publikováno 15.02.2019, autor: Richard Beneš

Policejní zákrok před stadionem ve Štruncových sadech | Autor: Policie ČR

Válka mezi fanoušky a velké policejní manévry. Tak to ve čtvrtek vypadalo před fotbalovým stadionem ve Štruncových sadech, ještě než začalo utkání mezi FC Viktoria a GNK Dinamo Záhřeb. Do Plzně totiž dorazila velká část Chorvatů s neplatnými vstupenky na zápas zakoupenými na černém trhu. Asi tisícovka lidí se pak v jednu chvíli pokusila proniknout za pomoci násilí na stadion. Zasáhli proti nim policejní těžkooděnci i policisté na koních. Vzduchem létaly na policisty a jejich koně světlice, kameny i kovové zábrany.

Další potyčka se strhla v okamžiku, kdy ke stadionu dorazila opožděná skupinka chorvatských fanoušků, kteří sice měli vstupenky, ale jednalo se o nepřátelskou frakci větší skupiny cizinců bez lístků. Policisté museli oba znepřátelené tábory od sebe oddělit a skupince s lístky umožnit bezpečný vstup na stadion.

„Na bezpečnost dohlíželi policisté pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje kraje, cizinecké, dopravní i kriminální služby, dále členové antikonfliktního týmu a policisté z oddělení služební kynologie i kolegové z oddělení služební hipologie. Celkem bylo nasazeno 294 policistů, tři družstva pořádkových jednotek Karlovarského kraje, čtyři družstva pořádkových jednotek Jihočeského kraje, šest kolegů z oddělení služební hipologie a čtyři koně, dále pak 100 strážníků Městské policie Plzeň,“ vypočítala policejní sílu mluvčí Iveta Kořínková.

V souvislosti se zásahem policisté zatkli dvě osoby, které později propustili. Během zákroku se zranili tři účastníci bitky a jeden zasahující policista. Policisté řešili celkem tři přestupky, dvě neuposlechnutí výzvy nebo pokynu policisty a jedno použití pyrotechniky na stadionu.

Fotogalerie

Policejní zákrok před stadionem ve Štruncových sadech | Autor: Policie ČR