Jsme televize vašeho kraje

V nově zpřístupněných chodbách plzeňského podzemí si návštěvníci svítí jen baterkami

Plzeň, publikováno 17.02.2019, autor: Richard Beneš

Primátor Martin Baxa při slavnostním otevření nové části historického podzemí | Autor: Martin Pecuch

O 134 metrů prodloužilo město Plzeň historické podzemí, které je jedním z největších turistických lákadel města. Do nově zpřístupněné podzemní chodby pod Rooseveltovou ulicí budou návštěvníci vstupovat pouze za svitu baterek a s průvodcem. Mohou si tak představit, jaké to bylo v dobách dávno minulých, kdy se do sklepů chodilo jen se svíčkou pro potraviny či led na chlazení piva a bylo vidět jen na pár kroků.

„Věřím, že tentokrát návštěvníci podzemí zažijí trochu jinak – možná s příjemným mrazením v zádech, ale určitě se přitom budou bavit,“ uvedl při slavnostním otevření prohlídkové trasy primátor města Plzně Martin Baxa (ODS).

Nová trasa bude pro veřejnost otevřena jen několikrát do roka. Od pátku 15. února a pak každý den až do konce února vždy v 16.00 hodin. „Věřím, že to bude pro řadu lidí důvod se do podzemí opět podívat,“ doplnil Rudolf Šlehofer, manažer oddělení historického dědictví a turismu Plzeňského Prazdroje.

Plzeňské historické podzemí bylo veřejnosti zpřístupněno v květnu 1985 a roku 2009 jej do správy převzal od města Plzeňský Prazdroj, který jej provozuje dodnes. Podařilo se mu vybudovat nový vstup do historických chodeb z Pivovarského muzea ve Veleslavínově ulici a nyní přichází s rozšířením návštěvnické trasy. Na jejím otevření a zpřístupnění veřejnosti se Prazdroj dohodl s městem Plzní a v loňském roce se tato iniciativa stala součástí společné deklarace o spolupráci.

Doposud byla pro návštěvníky otevřená prohlídková trasa o délce 800 metrů, jejíž součástí je historická vodárna s replikou vodního kola nebo lednice – místnost, do které se dával led, který postupně a pomalu roztával a studená voda, která z něj stékala, pak ochlazovala v nižších patrech vybudované spilky a ležácké sklepy. Nově si tedy mohou návštěvníci projít až 934 metrů plzeňských chodeb.

Celé plzeňské podzemí tvoří rozsáhlý systém chodeb pod historickým centrem města. V některých částech má dvě patra a pyšní se celkovou délkou 13 kilometrů. Podzemní prostory byly budovány s výstavbou prvních měšťanských domů ihned po založení města, tedy od konce 13. století, a původně sloužily ke skladování potravin, následně je využívali pivovarníci ke zrání a ležení piva.

„V podzemí je také zhruba dvě stě studní a voda z některých z nich se používala na výrobu piva. Do několika studní je možné během prohlídky nahlédnout, jednou studnou návštěvníci dokonce procházejí,“ dodala Pavla Mášková z oddělení historického dědictví a turismu Plzeňského Prazdroje.

Fotogalerie

Primátor Martin Baxa při slavnostním otevření nové části historického podzemí | Autor: Martin Pecuch
Do podzemí jen s baterkou | Autor: Martin Pecuch
Autor: Martin Pecuch
Autor: Martin Pecuch
Autor: Martin Pecuch