Jsme televize vašeho kraje

Vzdělané lidi ze zahraničí láká kraj na lepší život

Plzeň, publikováno 19.02.2019, autor: Michaela Adámková

Autor: ZAK Tv

Zdravotní sestry, lékaři, architekti, inženýři. Přesně takové lidi Plzeňský kraj ke svému rozvoji potřebuje. Protože jich ale není dost, poohlíží se v jiných krajích a neváhá jít ani za hranice státu. Založil vlastní personální agenturu, která nabídne lepší podmínky pro život celým rodinám. Jmenuje se Centrum lidských zdrojů pro Plzeňský kraj.

      „Všechny vyspělé ekonomiky světa využívají takzvaný „brain – drain“, tedy těží lidi z jiných zemí, kteří jsou vzdělaní, šikovní řemeslníci nebo dobří inženýři, ale i zdravotní sestry. Já jsem přesvědčen o tom, že my to v naší zemi vůbec neděláme, což je velká škoda,“ vysvětluje hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

     Kraj už vytvořil skupinu tří lidí, kteří připravují  projekt aktivního náboru v některých zemích. Týká se to zejména Ukrajiny, Běloruska a Ruska. Projekt je unikátní v tom, že nestojí o jednotlivce, ale hned o celé rodiny. „Nás nezajímají rozdělené rodiny. My pro ně chceme ve spolupráci se starosty jednotlivých obcí a měst získat byt, který si oni standardně budou platit, nastoupí do zaměstnání a jejich děti, které jsou tím nejvzácnějším zbožím v této zemi, by tady začaly žít a studovat,“ uvádí Bernard.

    „Tento model je postavený na tom, že očekáváme příchod lidí v rámci celých rodin. To znamená, jak rodiče, tak i děti, jsme připraveni jim nabídnout bydlení, rekvalifikaci i jazykovou průpravu,“ doplňuje náměstek hejtmana Ivo Grüner.

    V kraji chybí například více než třicet zdravotních sester, nedostatek je i lékařů. Právě se zdravotníky z výše jmenovaných zemí už mají krajské nemocnice dobré zkušenosti. „V současné době u nás ve Stodské nemocnici pracují tři zdravotní sestřičky, které jsou dvě z Ukrajiny, jedna z Ruska a pracuje u nás šest lékařů - tři z Ukrajiny a tři z Ruska. Jde o odborníky, kteří absolvovali vysokou školu ve své zemi a mají za sebou i několikaletou praxi. Jsou to lidé, kteří jsou tady schopni sloužit, pracovat, platit daně, prostě jsou důležití pro ten region,“ uvádí ředitel Stodské nemocnice Alan Sutnar.

   Kraj na projektu spolupracuje s hospodářskou komorou a podnikatelskými subjekty.

Fotogalerie

Autor: ZAK Tv