Jsme televize vašeho kraje

Dobrá zpráva, ministerstvo kultury slíbilo peníze na stavbu Západočeské galerie

Plzeň, publikováno 28.02.2019, autor: Richard Beneš

Takto by měla vypadat nová budova Západočeské galerie v Plzni

Na dobré cestě je po letech marného snažení projekt stavby nové budovy Západočeské galerie v Plzni, který ležel už několik let u ledu. Kraj by mohl začít budovat galerii už v příštím roce. Náměstkyně hejtmana pro oblast ekonomiky, investic a majetku Marcela Krejsová (ODS) totiž jednala poprvé o podpoře projektu s ministrem kultury Antonínem Staňkem (ČSSD). Ten slíbil, že resort dlouho očekávanou stavbu zakofinancuje přímo ze svého rozpočtu. Od roku 2016 existuje na budovu galerie stavební povolení. Stát by měla v lokalitě U Zvonu.

„Náš projekt je podle ministerstva ze všech projektů v rámci celé ČR nejlépe připravený. Pan ministr mi přislíbil, že akce bude zařazena přímo do rozpočtu ministerstva kultury, a to ve třech splátkách o celkové hodnotě 480 milionů korun. Jako záruku bychom měli dostat dopis a kopii návrhu zmíněného rozpočtu. Pan ministr také projevil zájem navštívit Plzeň, návštěvu začneme ihned organizovat,“ říká náměstkyně Marcela Krejsová.

První ze splátek ve výši 100 milionů korun by hejtmanství mělo obdržet v roce 2020. Splátka v dalším roce by činila 280 milionů korun a v roce 2022 opět sto milionů korun. Jakmile stát jasně doloží, že peníze na novou moderní budovu poskytne, je kraj připraven vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby. Podle cen z roku 2017 by objekt měl stát celkem 820 miliónů korun. Další náklady by představovalo pořízení vnitřního vybavení.

„Už letos bych do dubnové krajské rady ráda předložila návrh na dokončení projektové dokumentace. Ta je nutná k vypsání výběrového řízení na dodavatele stavby, které plánujeme vypsat v příštím roce. Nejdéle v létě nebo na podzim roku 2020 bychom stavbu zahájili. Pokud všechno půjde správným směrem, nová budova galerie by mohla zahájit svůj provoz v roce 2024,“ dodává Marcela Krejsová.

Dokumentace je nyní hotová z jedné třetiny. Podle náměstkyně hejtmana se musí její podoba upravit například kvůli nově přijatým stavebním normám. Vedení Plzeňského kraje o kofinancování stavby nové galerijní budovy se státem jedná už třetím rokem. Současné prostory galerie jsou nevyhovující. Drtivá většina z exponátů v hodnotě přes miliardu korun je umístěna v depozitářích. Západočeská galerie přitom hned po Národní galerii v Praze vlastní druhou nejcennější sbírku meziválečné moderny v České republice.

Fotogalerie

Takto by měla vypadat nová budova Západočeské galerie v Plzni
Interiéry budoucí Západočeské galerie