Jsme televize vašeho kraje

Kraj poprvé podpoří útulky pro psy v regionu, na dotaci vyčlenil 1,5 milionu korun

Plzeň, publikováno 08.03.2019, autor: Richard Beneš

Psí útulek - ilustrační foto | Autor: ZAK TV

Provozovatelé celkem 17 psích útulků v regionu mohou využít nový dotační program, který vyhlásil Plzeňský kraj. Hejtmanství na to vyčlenilo ze svého rozpočtu 1,5 milionu korun. Peníze by měly posloužit zejména na provoz zařízení, dále pak k získávání informací o opuštěných nebo toulavých psech v obcích. O novince mezi dotačními tituly informovala krajská radní pro životní prostředí Radka Trylčová (ODS).

„Chceme v řádu měsíců sestavit veřejný registr. Psi, ač jsou často čipovaní, tak nejsou nikde evidovaní, protože registraci musí zajistit majitel zvířete. K tomu ale dost často nedochází. I když je pes očipovaný, stejně pak nevíme, komu patří,“ uvedla radní kraje Radka Trylčová. To by se ale mělo změnit po vytvoření databáze. Na obec se pak může obrátit třeba člověk z Ostravy, který si bude chtít psa z útulku vzít. Podle Trylčové už některé registry fungují, ale nejsou propojené. Snahou je tyto registry do budoucna propojit.

Obce budou mít díky dotaci zaplacené tři dny pobytu psa v útulku, očipování a prohlídku veterinářem. Zvíře se pak dostane do krajského registru, kde si ho také může majitel dohledat. „Chceme také zjistit, jak se s těmi psy dále nakládá. Měli jsme tu řadu žádostí o podporu, ale bylo to nekoncepční," uvedla radní. Aby si mohly útulky zažádat o dotaci od kraje, musí mít smlouvu s obcí. Útulky pak budou pro kraj evidovat, o kolik psů se staraly a jak dlouho. Částka, kterou kraj na dotaci vyčlenil, by měla pomoci asi 500 psům za rok. Za pobyt v útulku platí podle zákona obec, která je povinna se o psa postarat.

V Plzni je čipování psů povinné. Databáze je na obvodech, protože majitelé musí platit poplatky. „Není to ale povinnost, je to vyhláška obce. Ne všechny obce psy zpoplatňují,“ zdůraznila Marcela Krejsová (ODS), náměstkyně hejtmana pro ekonomickou oblast.

Podle radní Trylčové by chtěl kraj v budoucnu navázat spolupráci s některým zařízením pro nezvladatelné psy. V Plzeňském kraji zatím žádné není. Existují ale v některých jiných regionech.

Fotogalerie

Psí útulek - ilustrační foto | Autor: ZAK TV