Jsme televize vašeho kraje

Odlehčovací služba pomůže lidem dlouhodobě pečujícím o těžce nemocné

Plzeň, publikováno 11.03.2019, autor: Richard Beneš

Ilustrační foto

Zajímavou novinkou, která by mohla výrazně usnadnit život lidem, kteří dlouhodobě pečují o těžce nemocného člověka je odlehčovací služba. Pro její podporu se teď vyslovilo i město Plzeň. Služba vznikla při organizaci Domov – plzeňská hospicová péče. Zajišťují ji sestry a pečovatelky týmu domácího hospice. Radní Plzně teď souhlasili s tím, že je tato služba ve městě a okolí potřebná. Informovala o tom náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí Eliška Bartáková (ANO).

Podmínkou pro to, aby na odlehčovací službu mohlo město přispívat, je její zařazení do základní sítě poskytovatelů sociálních služeb v Plzeňském kraji. O toto zařazení si musí organizace sama požádat. Podporu musí schválit ještě zastupitelé.

„Poskytování odlehčovací, jinak též respitní služby v domácím prostředí vnímáme s ohledem na požadavky občanů, ale i současné trendy, jako velmi žádoucí. Jsme si vědomi, že na území města mobilní služba tohoto druhu citelně chybí, což bylo pro vyjádření podpory dané organizaci klíčové,“ uvedla náměstkyně primátora Eliška Bartáková.

Doplnila, že ten, kdo 24 hodin pečuje o bezmocnou osobu, má nárok na odpočinek. „Celodenní péče o člověka v terminálním stádiu nemoci vede časem k naprostému  fyzickému i psychickému vyčerpání pečovatele. Terénní odlehčovací služba zastoupí dočasně v této roli pečujícího, kterému tím umožní odpočinek nebo vyřízení nezbytných záležitostí mimo domov. Součástí péče jsou ošetřovatelské úkony, podávání jídla a pití, hygiena, doprovod, dohled nad nemocným a podobně,“ dodala náměstkyně.

Odlehčovací službu poskytuje Domov – plzeňská hospicová péče v okrese Plzeň – město a do vzdálenosti 40 kilometrů od krajské metropole.

Fotogalerie

Ilustrační foto