Jsme televize vašeho kraje

Poblíž Kamenného rybníka vznikne nová lávka pro pěší a cyklisty přes rozšířenou silnici

Plzeň, publikováno 13.03.2019, autor: Richard Beneš

V těchto místech překlene silnici i železnici nová lávka | Autor: TV ZAK

U Kamenného rybníka vznikne nová lávka pro pěší a cyklisty, dlouhá bude 130 metrů a vybuduje ji město Plzeň ze svého rozpočtu. Lávka překlene silnici vedoucí z Plzně na Třemošnou i železniční trať do Žatce. Dvouproudá silnice I/27, na níž je značně velký provoz, se zde v budoucnu rozšíří o dva jízdní pruhy. Díky nové lávce chodci i cyklisté bezpečné překonají silnici od Kamenného rybníka směrem k arboretu Sofronka a Seneckému rybníku.

„Dosud zde pěší i cyklisté přecházeli a přejížděli přes frekventovanou komunikaci a následně na to přes trať v místě, kde není vyznačený železniční přejezd. Vybudování tři metry široké lávky, což zaručuje dostatek místa pro pohyb chodců i cyklistů, umožní bezpečně překonat silnice i tratě,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa (ODS). „Město se bude finančně podílet i na vybudování veřejného osvětlení podél cesty od železniční zastávky Plzeň – Bolevec směrem k lávce. Náklady na tento projekt představují celkem 25 milionů korun,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Na čtyři jízdní pruhy v délce zhruba 1,6 km bude rozšířena silnice I/27, a to v úseku v Plzni od Třemošenského rybníka směrem na Třemošnou. Rozšíření této značně frekventované komunikace má přispět ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Stavbu silnice, jejíž součástí je i jeden most, zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Celkové náklady na stavbu představují 262,5 milionu korun, z toho se bude město Plzeň podílet částkou  zhruba 25 milionů korun za výstavbu lávky a veřejného osvětlení.

„Zahájení stavebních prací se plánuje ve druhém čtvrtletí 2019, zprovoznění komunikací by se mělo uskutečnit za 18 měsíců od zahájení stavby, celá stavba včetně dokončovacích prací a ozelenění pak do dvou let od zahájení,“ doplnil David Malán z Odboru investic Magistrátu města Plzně.

Fotogalerie

V těchto místech překlene silnici i železnici nová lávka | Autor: TV ZAK