Jsme televize vašeho kraje

Plzeň oslaví 17. listopad vzpomínkami, undergroundem i svěcením nových zvonů

Plzeň, publikováno 11.11.2014, autor: Richard Beneš

V rámci oslav 17. listopadu se budou stěhovat nové zvony do věže chrámu sv. Bartoloměje | Autor: Richard Beneš

Velké oslavy 17. listopadu chystá město Plzeň, jejich součástí bude mše svatá, svěcení nových zvonů, vernisáž výstavy s názvem Listopad 1989 v Plzni, neformální beseda spojená s koncertem Jaroslava Hutky. World Dinner nebo klubovou noc nabízí program, který město Plzeň připravilo ve spolupráci se společností Plzeň 2015. Zatímco ve světě je 17. listopad známý jako Mezinárodní den studentstva, v České republice se vztahuje ke dvěma historickým milníkům, jež od sebe dělí půl století, prvním je uzavření českých vysokých škol v roce 1939, druhým pak začátek sametové revoluce v roce 1989.

Den boje za svobodu a demokracii město Plzeň poslední čtyři roky uctívalo především slavnostním setkáním, při kterém primátor uděloval významná městská ocenění. Letos pořádá již v předvečer výročí velký undergroundový koncert v kulturním domě Peklo, na němž vystoupí kapely BURGTHEATER, J. H. KRCHOVSKÝ & KRCH-OFF BAND, PŮLNOC a ECHT!

Do odpoledního programu v pondělí 17. listopadu je zařazeno svěcení nových zvonů, které se následující den budou zvedat do věže katedrály sv. Bartoloměje, nebo vernisáž venkovní výstavy Listopad 1989 v Plzni, která je naplánována na 15. hodinu před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje. Výstava prostřednictvím dobových dokumentů, novinových článků, pouličních nápisů, ale především velkoformátových fotografií Radovana Kodery ukazuje, jak se situace na podzim roku 1989 v Plzni vyvíjela, jak město v té době vypadalo a co se tady dělo.

Na události listopadových dnů se bude rovněž vzpomínat při panelové diskusi v kavárně Nebe kulturního domu Peklo. Koordinovat ji budou aktivní účastníci listopadových událostí v Plzni Vladimír Líbal, Jiří Podlipný, Zdeněk Prosek, Miroslav Anton a doprovodí ji svými osobitými písničkami Jaroslav Hutka.

„Vše se stalo tak, jak se asi stát mělo. Nemyslím si, že bychom něco měli dělat jinak. Hlavně zpočátku jsme byli vrženi do víru dění, moc času na nějakou systémovější či promyšlenější práci nezbývalo, museli jsme reagovat rychle a v takové situaci se vždy nějaké chyby najdou. Ale nemyslím, že by byly zásadní. Vše se vyvíjelo tím žádoucím směrem,“ nahlíží na události listopadu 1989 s odstupem času jeden z diskutujících Vladimír Líbal.

Slavnostní odpoledne zakončí v Pekle akce World Dinner s podtitulem „Již 25 let můžeme studovat, co chceme a kde chceme, oslavte Mezinárodní den studenstva formou společné večeře.“ Návštěvníkům nabídne ochutnávky tradičních jídel různých národů připravených zahraničními studenty studujícími v Plzni.

Fotogalerie

V rámci oslav 17. listopadu se budou stěhovat nové zvony do věže chrámu sv. Bartoloměje | Autor: Richard Beneš