Jsme televize vašeho kraje

Letiště v Karlových Varech má novou hasičskou stanici, kraj ji vybudoval za 32 milionů korun

Plzeň, publikováno 04.05.2017, autor: Richard Beneš

Letiště v Karlových Varech má novou hasičskou zbrojnici za 32 milionů | Autor: Richard Beneš

Nové sídlo s operačním střediskem, garážemi i zázemím mají hasiči Záchranné a požární služby na mezinárodním letišti v Karlových Varech. Namísto starého dosluhujícího objektu budou hasiči využívat moderní základnu východně od terminálu letiště. Stavba trvala 13 měsíců a Karlovarský kraj stanici vybudoval za 32 milionů korun. Ideální poloha objektu zajišťuje dobrý přehled o situaci na přistávací dráze přímo z operačního střediska. V případě potřeby mohou hasiči z letiště zasahovat také při nehodách na nedaleké silnici I/6 nebo při požárech v okolních obcích. Kromě letištních hasičů bude část prostor v nové základně využívat také Inspektorát cizinecké policie.

„Práce hasičů je velmi náročná a je třeba si uvědomit, že pro záchranu zdraví a života našich občanů musí mít také potřebné podmínky. Letištní hasiči navíc nezasahují pouze v areálu letiště. Vzhledem k tomu, že jsou začleněni do požárního poplachového plánu regionu, mohou vyjíždět i k dopravním nehodám, například na blízké frekventované silnici I/6 nebo do okolních obcí,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO).

„Při příletu jakéhokoliv letadla jsme na stanici připraveni okamžitě vyjet. Spolupracujeme s věží, která nám dá dopředu vědět, že se něco děje nebo že se něco stalo při přistání letadla. Máme tři stupně pohotovosti, jedna je, že vyjedeme před budovu, druhá na nějaké určené místo a třetí, že jedeme rovnou přímo k letadlu, k té nehodě,“ přiblížil práci letištních hasičů velitel útvaru Radek Tuček. Na stanici bude sloužit šest hasičů, kteří mají k dispozici dvě velká a jedno malé zásahové vozidlo. Oproti profesionálním hasičům z Karlových Varů mají hasiči z letiště výhodu kratší dojezdové vzdálenosti k problematickému úseku silnice z Karlových Varů na Prahu, který je místem častých vážných nehod. Pomáhat do okolí ale mohou hasiči z letiště vyrazit pouze v případě, že na letišti zrovna žádné letadlo nepřistává ani nevzlétá.

Nová záchranná požární stanice odpovídá všem požadavkům i vzhledem k plánovanému rozšíření a prodloužení přistávací dráhy letiště. „Pokud seženeme dostatek financí, chystáme se rozšířit a prodloužit přistávací dráhu tak, abychom mohli letiště využívat i pro větší letadla, která míří do vzdálenějších cílových destinací, než doposud. Dráha by se měla rozšířit ze 30 na 45 metrů,“ uvedl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje pro oblast dopravy Martin Hurajčík (ANO).

O pozemcích k rozšíření a prodloužení přistávací dráhy nyní Karlovarský kraj jedná se Státním pozemkovým úřadem. Zatímco prodloužení ranveje je pouze kapacitní záležitostí, která umožní přistávání větších letadel, na šířku dráhy má karlovarské letiště udělenu výjimku. Do roku 2024 by se měla prodloužit ze 178 na 300 metrů.

Nová stanice ZPS je dvoupatrová budova, ve které se nachází dostatečný počet garážových stání pro zásahová i pomocná záchranářská vozidla a prostory pro komplexní činnost jednotky hasičů ve službě. Nejvýraznějším prvkem stanice je prostor pro operační dispečink. Stanice je napojena na letištní pojezdovou dráhu novou komunikací a v okolí vznikly zpevněné plochy včetně parkoviště pro osobní automobily. „Zastavěná plocha zbrojnice je 957 metrů čtverečních, část veřejné haly letiště určená pro odbavování pasažérů má 945 čtverečních metrů. Hasičská stanice je tak větší než samotný terminál letiště,“ doplnil ředitel letiště Václav Černý. Do týdne dostanou hasiči povolení k přestěhování do nových prostor, které se ovšem ještě musí dovybavit novým zařízením. Nejpozději do měsíce bude základna v plném provozu.

Fotogalerie

Letiště v Karlových Varech má novou hasičskou zbrojnici za 32 milionů | Autor: Richard Beneš
U slavnostního stříhání pásky nechyběla ani hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová | Autor: Richard Beneš
Odbavovací hala karlovarského letiště zaujme neobvyklou architekturou | Autor: Richard Beneš