Jsme televize vašeho kraje

V případě omilostnění bude doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek sedm let pod dohledem plzeňského krajského soudu

Plzeň, publikováno 12.05.2017, autor: Richard Beneš

Autor: www.jirikajinek.cz

Doživotně odsouzený dvojnásobný vrah Jiří Kajínek bude po svém propuštění z vězení sedm let pod dohledem Krajského soudu v Plzni. Součástí milosti prezidenta Miloše Zemana bude sedmiletá podmínka a v této době se nesmí Kajínek dopustit žádné trestné činnosti. Z trestního řádu vyplývá, že pokud byl trest nebo jeho zbytek při udělení milosti prominut jen pod stanovenými podmínkami, plnění podmínek a převýchovu odsouzeného sleduje soud, který ve věci rozhodoval v prvním stupni. Doživotní trest uložil Kajínkovi v roce 1998 právě plzeňský krajský soud. Ve vězení strávil jednoznačně nejslavnější český trestanec 23 let. Během svého pobytu za mřížemi postupně vystřídal všechny české věznice s nejpřísnějším režimem.

Prezidentskou milost pro Jiřího Kajínka zatím komentovat mluvčí krajského soudu David Ungr vzhledem k tomu, že udělení milosti dosud nebylo vydáno. Soud by podle jeho slov neukládal podmínky milosti, pouze by kontroloval, zda omilostněný vězeň plní podmínky stanovené v případné milosti. Soud bude tedy sledovat, zda Kajínek po dobu sedmi let povede řádný život. Pokud podmínky milosti poruší, soud tuto skutečnost sdělí přes ministerstvo spravedlnosti prezidentu republiky. Pokud prezident dospěje k závěru, že omilostněný vězeň porušil podmínku, ten si pak odpyká zbytek trestu. Hodně také záleží na tom, jaký druh trestné činnosti přesně zapoví podmínky milosti. Může se jednat o úmyslné i nedbalostní trestné činy.

Doživotní trest uložil soud Kajínkovi za to, že v roce 1993 zastřelil v serpentinách pod plzeňskou věznicí Bory místního podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Druhý bodyguard Vojtěcha Pokoš útok přežil s vážným zraněním a stal se korunním svědkem obžaloby, který Kajínka před soudem označil za střelce.

Fotogalerie

Autor: www.jirikajinek.cz