Jsme televize vašeho kraje

Loni bylo v Plzeňském kraji méně požárů s vyšší škodou a větším počtem obětí než v předchozích létech

Plzeň, publikováno 06.07.2017, autor: Richard Beneš

Požár průmyslového objektu - ilustrační foto | Autor: ZZSPK

Méně požárů, ale více obětí a vyšší škody, takový byl loňský rok z pohledu hasičů v Plzeňském kraji ve srovnání s předchozím rokem. Počet požárů klesl o čtvrtinu na 935, počet usmrcených se naopak zvýšil ze dvou na 11 osob. Škody na majetku stouply na 298 milionů korun ze 107 milionů, než tomu bylo o rok dříve.

„Při dvou požárech loni zemřelo pět osob v chatách a dvě v rodinných domech v horším stavu. Ve všech případech šlo o neopatrnost při práci s otevřeným ohněm. V minulých letech těchto úmrtí nebylo tolik,“ řekl ředitel krajských profesionálních hasičů František Pavlas. V objektech žili lidé s nízkými příjmy, kteří si topili otevřeným ohněm nebo svítili svíčkami. Těmto úmrtím se podle šéfa krajských hasičů nedalo zabránit. Stav, v jakém byly domy před požárem, naznačuje vzniklá škoda. U jednoho požáru s úmrtím byla vyčíslena na pouhých 10 tisíc korun, u dalšího na 50 tisíc korun.

„Máme sice vysoký meziroční nárůst úmrtí, ale jsou to skutečně hraniční případy. Není to způsobené tím, že bychom měli nějaké extrémní problémy v bytových domech nebo shromažďovacích prostorech, jako jsou kina nebo restaurace,“ vysvětlil Pavlas s tím, že loňské číslo ještě zkreslují tři úmrtí při požárech dopravních prostředků.

Předloni zasahovali sice hasiči u výrazně vyššího počtu požárů, ale nevznikly takové škody. Loňská výše byla dána požáry dvou průmyslových objektů, kterými byly Masokombinát Plzeň a sklad firmy ILV Příchovice. Ty tvořily 67 procent všech škod. V případě masokombinátu byla škoda vyčíslena na 100 milionů, u druhého požáru škoda dosáhla 75 milionů korun. Vyšší škoda souvisí i s tím, že uvnitř vyhořelých objektů se nacházejí stále modernější a dražší průmyslové technologie i skladované věci. V masokombinátu hořela drahá technologie chlazení v menším prostoru, v ILV sklad velmi drahých elektronických dílů.

Letošní vývoj zatím nasvědčuje tomu, že by úmrtí i škod mohlo být méně než loni, ale tato situace se může kdykoliv velmi rychle změnit. Profesionální hasiči mají personálně naplněné stavy. V kraji jich je 445 v 16 stanicích a 632 dobrovolných požárních jednotek, z toho 80 procent kategorie 5, tedy pro území jedné obce. „Tento počet by byl ideální, ale bohužel klesá. Na vesnicích chybí mladí, a když jsou, tak možná nemají zájem pokračovat. Zvýšily se nároky na odbornou přípravu,“ řekl Pavlas. Dotace EU, státu i kraje jsou v obcích vidět, hlavně na vozidlech, za dva roky přibyla v kraji stovka nových vozů pro dobrovolné hasiče. Čtvrtým rokem je spolufinancují kraje, druhým rokem stát.

Fotogalerie

Požár průmyslového objektu - ilustrační foto | Autor: ZZSPK