Jsme televize vašeho kraje

Arnika opět hledá nejkrásnější alej v České republice, skvosty najdeme i v našem regionu

Plzeň, publikováno 06.07.2017, autor: Richard Beneš

Našim favoritem je alej u žinkovského rybníka na jižním Plzeňsku | Autor: Richard Beneš

Na webu alejroku.cz mohou lidé nominovat aleje, které se utkají o prestižní titul Alej roku 2017. O tom, která z adeptek nakonec v anketě spolku Arnika zvítězí, může jako v minulých letech rozhodnout její mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o její záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

„Zásadní je ale nyní svou favoritku do ankety nominovat. Je to snadné, stačí pořídit alespoň jednu fotografii aleje a případně připojit její příběh nebo popis. Nominační fáze ankety už tradičně začíná v úvodu prázdnin a trvá až do podzimu,“ řekl mluvčí Arniky Jan Vávra.

V minulém ročníku celorepublikové ankety triumfovala Kaštanka, alej rostoucí na Pražském předměstí Hradce Králové. Alejí roku Plzeňského kraje se stala Soběkurská ořešáková alej, která ale nedosáhla na nejvyšší příčky v celorepublikovém měřítku. Dosáhne letos poprvé některá z alejí v Plzeňském kraji absolutního vítězství v anketě?

„Alej roku vybíráme už posedmé. Ještě mnohem déle se spolek Arnika snaží aleje v naší krajině chránit. Za ty roky jsme poznali stromořadí s různými osudy. To ostatně ukazuje i naše anketa. Některé velmi úspěšné aleje zmizely, některé se těší dobrému zdraví a péči, některé aktuálně bojují o přežití. I loňská vítězka – hradecká Kaštanka – nemá stále budoucnost jistou,“ říká vedoucí kampaně Zachraňme stromy Marcela Klemensová z Arniky.

Součástí ankety je i fotosoutěž, do které bude zařazena první fotografie každé aleje nominované do ankety, ale fotky lze přihlásit i samostatně. Nejkrásnější fotografie pak vybere odborná porota složená z patronů ankety, zástupců partnerů a fotografů. „Pokud vámi nominovaná alej nebo vaše fotografie zvítězí ve kterékoliv z kategorií, můžete se těšit na hodnotné dary od partnerů ankety. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří nominují vítěznou alej v jednotlivých krajích. Připravujeme pro ně například knižní tituly o stromech a další ceny,“ vzkazuje aktivním účastníkům ankety Jan Vávra z Arniky.

Fotogalerie

Našim favoritem je alej u žinkovského rybníka na jižním Plzeňsku | Autor: Richard Beneš