Jsme televize vašeho kraje

V Plzni vznikla první školka pro děti s vlastní minifarmou

Plzeň, publikováno 27.10.2017, autor: Miroslav Brož

Děti ve školce tráví většinu času se zvířaty | Autor: Veronika Brabcová

Ve farmářské školce v Plzni - Újezdu potkáte kozičky Lízu a Týnu, ovečku Beky nebo třeba zakrslé králíky a slepičky. Na zahradě rodinného domku mohou děti strávit celý den se zvířaty. Hlídací centrum Skřítek ještě provozuje školku na Lochotíně. Školky jsou v registru Dětských skupin pod MPSV a veškerou péči o děti zajišťuje kvalifikovaný pedagogický a zdravotnický kolektiv.

Farmářská školka je náhradním řešením pro rodiče, kterým se nepodařilo umístit děti do státní školky z kapacitních důvodů, nebo z důvodu nízkého věku dítěte či nějakého jiného omezení. Využívá tzv. animoterapii – terapii za pomoci zvířat. Děti mají na vlastní zahradě malou mini farmu s celou řadou domácích zvířat.   

Naším cílem je naučit děti společně si hrát, začlenit se do kolektivu, vzájemně si pomáhat, radit a respektovat se. Proto nemáme věkově rozdělené třídy jako jiná zařízení. Děti spolu tráví čas v pro ně přirozenějším, věkově různorodém prostředí,“ říká Veronika Brabcová, předsedkyně Hlídacího centra Skřítek.

Školka nabízí bohatý zábavně-vzdělávací program založený na všech složkách klasické předškolní výchovy. Zaměřuje se hlavně na rozvoj dětí v rámci jednotlivých výchov (tělesná, výtvarná, hudební, taneční, dramatická, v případě zájmu i jazyková) Důraz pedagogové kladou i na sociální, emoční a inteligenční rozvoj dětí.  

Školka má nepřetržitý provoz a zajišťuje i péči o batolala ve věku od 12 měsíců.

Fotogalerie

Děti ve školce tráví většinu času se zvířaty | Autor: Veronika Brabcová