Jsme televize vašeho kraje

Plzeňský vědec Jaroslav Šesták převzal od prezidenta medaili za zásluhy

Plzeň, publikováno 29.10.2017, autor: Richard Beneš

Oceněný vědec Jaroslav Šesták na snímku s manželkou Věrou | Autor: ZČU

Svoji plzeňskou stopu mělo v sobotu předávání státních vyznamenání u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa. Z rukou prezidenta České republiky Miloše Zemana převzal medaili Za zásluhy I. stupně, za zásluhy o stát v oblasti vědy a školství profesor Jaroslav Šesták z výzkumného centra Nové technologie (NTC) Západočeské univerzity v Plzni. Vedle tohoto aktuálního ocenění je Jaroslav Šesták nositelem nejvyšších vyznamenání Akademie věd ČR (Heyrovského medaile) a České společnosti chemické (Hanušova medaile) i řady mezinárodních ocenění.

Vědec Jaroslav Šesták absolvoval v roce 1962 Vysokou školu chemicko-technologickou. Ve stejném roce začal pracovat ve Fyzikálním ústavu Akademii věd ČR, kde působí jako emeritní vědecký pracovník dodnes. Na Západočeské univerzitě pracuje v oblasti vědy a výzkumu od roku 2001. Věnuje se zejména termální fyzice a termodynamice. V rámci této nauky o materiálech a jejich tepelného studia se podílel na vzniku nových vědních odvětví sledujících specifické jevy, jako jsou kinetické fázové diagramy, teorie sklotvornosti, ekonomická termodynamika nebo neizotermní kinetika, kde je jeho Šesták – Berggrenova rovnice citována více než tisíckrát.

 

Během svého života se stal Jaroslav Šesták garantem vzniku řady institucí, např. School of Energy Science of Kyoto University v Japonsku, Fakulty humanitních studí na Univerzitě Karlově v Praze a české odnože University of New York in Prague, kde dvacet let přednášel mezioborový předmět Na pomezí vědy a filozofie přírody.

 

Jeho největším profesním úspěchem je vydání triptychu odborných publikací v renomovaném nakladatelství Springer, jejichž je spoluautorem. Knihy patří mezi dvacítku nejúspěšnějších titulů nakladatelství Springer. Jaroslav Šesták je autorem a editorem asi 15 knih, řadu z nich sám graficky upravil, napsal na tři stovky odborných sdělení, přednesl stovky odborných a popularizačních přednášek a v roce 2000 byl zařazen mezi dvacet nejčastěji citovaných českých fyziků v oboru termodynamika.

Fotogalerie

Oceněný vědec Jaroslav Šesták na snímku s manželkou Věrou | Autor: ZČU