Jsme televize vašeho kraje

Plzeň chystá výlov městského Drahotínského rybníka, na místě se budou prodávat kapři

Plzeň, publikováno 22.11.2017, autor: Richard Beneš

Rybáři se chystají na výlov plzeňských městských rybníků - ilustrační foto | Autor: Plzen.eu

Jedinečnou příležitost vidět rybáře při výlovu rybníka bude mít veřejnost v sobotu 25. listopadu, pokud dorazí v osm ráno do Zruče. Plzeň pořádá výlov městského Drahotínského rybníka. Zájemci si pak mohou přímo na hrázi koupit rybu na vánoční stůl. Neprodané kusy poté rybáři přemístí do městských sádek u rybníka Košináře. Zde začne jejich vánoční prodej 16. prosince. V areálu sádek budou od 6. prosince v prodeji také vánoční stromky. Drahotínský rybník je historickým majetkem města a má rozlohu 10 hektarů. Ročně se zde vyloví přibližně 10 tun ryb.

„Přímo na hrázi obvykle prodáme zhruba pětinu, zbytek umístíme na několik týdnů do sádek a poté jdou na vánoční prodej. Maso těchto ryb má velmi dobrou kvalitu, protože žijí v čisté vodě a živí se přirozenou potravou. Rybník nehnojíme, ryby jen přikrmujeme,“ uvedl Richard Havelka, vedoucí Úseku lesů zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně. Kilogram kapra se na hrázi bude prodávat za 75 korun. Pokud rybáři vyloví i dostatečné množství amura, bude kilogram za 90 korun, jiné druhy ryb na prodej nebudou.

 

Vánoční prodej kaprů se uskuteční až do vyprodání zásob v areálu městských sádek od soboty 16. prosince v době od 10.00 do 17.00 hodin. Jeden kilogram výběrového kapra bude stát 80 korun a kilogram I. třídy 75 korun. Od středy 6. prosince si mohou lidé na stejném místě také koupit vánoční stromek, pocházející z městských lesů. „V nabídce budou borovice lesní a stříbrné smrky pichlavé. Výběrové stromky budou stát 350 a standardní 250 korun bez ohledu na jejich druh a výšku,“ informoval Richard Havelka. Stromky se budou prodávat denně od 10.00 do 17.00 hodin včetně sobot a nedělí.

 

Správa veřejného statku města Plzně stromky pěstuje speciálně pro tuto příležitost na čtyřech hektarech plantáží pod elektrickým vedením. Lesníci ročně vybírají k prodeji z pěti až šesti tisíc stromků zhruba tisícovku těch nejlépe rostlých. „O stromky je velký zájem. Mnoho lidí mimo jiné přitahuje i fakt, že jsou od prvovýrobce a jsou pěstovány na majetku města Plzně,“ doplnil Richard Havelka.

 

Město obhospodařuje přes čtyři tisíce hektarů lesa v 52 katastrálních územích, která se nacházejí v působnosti obcí Plzeň, Stod, Nýřany, Rokycany a Přeštice. Plzeň vlastní 120 hektarů rybničních ploch, z nichž většinu tvoří soustava Boleveckých rybníků. Kromě toho k nim patří několik menších rybníků, jako například Drahotínský či soustava Kokotských rybníků.

Fotogalerie

Rybáři se chystají na výlov plzeňských městských rybníků - ilustrační foto | Autor: Plzen.eu