AKTUALIZOVÁNO: Reportérky TV ZAK vařily s Marcelem Ihnačákem, Kozlovna Doubravka získala titul
Plzeň, publikováno 20.05.2018, autor: Richard Beneš
V plném proudu je už druhým dnem největší český gurmánský festival dobrého jídla a pití FRESH festival, který se jako už tradičně uskutečnil za OC Plzeň Plaza. Za kvalitní gastronomií tam míří od soboty tisíce návštěvníků, čeká na ně nejen klasická gastronomie, ale také extrémní catering či molekulární mixologie. Na své si přicházejí i vyznavači exotické kuchyně z Vietnamu nebo Srí Lanky, příznivci výborné kávy a entomofagie, tedy pojídání hmyzu.
K vidění jsou i kuchařská esa, při svých živých cooking show se na pódiích střídají Marcel Ihnačák, Petr Stupka nebo Roman Vaněk nebo Zdeněk Pohlreich. Po celou dobu konání festivalu mohou návštěvníci degustovat menu vybraných top restaurací západočeského regionu a v soutěži si zvolit tu nejlepší z nich. O vítězi pak rozhodnou jak hlasy veřejnosti, tak odborné poroty.
S věhlasným kuchařem Marcelem Ihnačákem na jedné scéně při jeho cooking show vařily reportérky a moderátorky naší Televize ZAK, Pavlína Polatová, Taťána Krchovová a Nikola Velkoborská a také výherkyně naší soutěže. Všichni společně pak pod odborným vedením Marcela Ihnačáka připravili podle jeho receptu krůtí maso se zeleninou. A všem ve finále náramně chutnalo.
Na festivalu nechybí ani množství stánků s českými i zahraničními delikatesami z různých koutů světa, areál zaplnily také stany a stánky mnoha pivovarů koktejlových a fresh barů i kaváren.
Soutěže o titul Západočeská restaurace roku 2018 se zúčastnilo osm pečlivě vybraných TOP restaurací v regionu. Návštěvníci festivalu spolu s odbornou porotou nakonec svým hlasování rozhodli o tom, že prestižní titul získala plzeňská Kozlovna Doubravka. Lidem nejvíce zachutnalo jejich festivalové soutěžní menu: Grilovaný kachní burger, bramborová bulka se škvarky, marmeláda z hrušek Williams, restovaná kořenová zelenina. Vepřová panenka grilovaná na dřevěném uhlí & konfitovaný vepřový bok, pyré z černého kořene, glazovaná zelenina a brambor pečený ve slupce. Brambůrky pečené v seně, uzený pstruh, loupákové máslo, bramborový krém se smetanou, tvrdý sýr, petrželkový olej.
Stříbrnou příčku obsadil Lokál Pod Divadlem a bronz si odneslo Arnies bistro. Do prostor OC Plzeň Plaza si o víkendu našly cestu desetitisíce lidí. „Atmosféra byla skvělá. Jsem moc rád, že se nám podařilo gurmánské zážitky a kuchařské hvězdy přiblížit většímu množství lidí,“ zhodnotil celou akci organizátor FRESH Festivalu Petr Jirásek.