Jsme televize vašeho kraje

Česko zažije po 25 letech Zemětřesení, Plzeň se dočká 22. listopadu

Plzeň, publikováno 26.10.2018, autor: Redakce

Legendární projekt Zemětřesení se vydává po čtvrtstoletí na turné. Zastaví se v osmi městech, první bude Praha 18. listopadu. Plzeň přijde na řadu 22. listopadu 2018. Koncert proběhne v Alfě na Americké třídě.

Zemětřesení – to byla v roce 1993 senzace, která notně zahýbala zdejší rockovou a metalovou scénou. Dneska je to legenda, která slaví už čtvrtstoletí existence. A právě při té příležitosti se album, které je poctou prvnímu českému hardrockovému zpěvákovi Jiřímu Schelingerovi od vítězů rozhlasové ankety Černá vrána 1992, dočkalo reedice a remasteringu. V hlavních rolí znovu zpěvák Aleš Brichta, kytarista Miloš ‚Dodo‘ Doležal, baskytarista Vlasta Henych a bubeník Štěpán Smetáček.

„Vše tenkrát vzniklo rychle a jednoduše, fanoušci nás dali dohromady anketou jako superskupinu a my jsme je chtěli potěšit. Nebyl čas skládat nový společný repertoár, protože jsme v té době byli všichni aktivní ve svých projektech. Diskuzí jsme došli k nedokončenému albu Jirky Schelingera Zemětřesení. Vše do sebe zapadlo, vše mělo smysl a je to vidět i po těch 25 letech,“ vzpomíná na vznik projektu Miloš ‚Dodo‘ Doležal a Vlasta Henych dodává: „Byla to úžasná a úplně jiná doba. Byli jsme každý zvlášť na svém vrcholu popularity. Album dosáhlo na úspěšný prodej a o turné byl velký zájem. Fanoušci se postarali o krásnou atmosféru. Myslím, že jsme Schelingerův odkaz důstojně připomněli a moc nás to bavilo dělat.“

Desítka skladeb byla sestavena z převážně nevydaných písní Jiřího Schelingera, ale nechyběli zde ani megahity jako Holubí dům nebo Jsem prý blázen jen, které se dočkaly i své klipové podoby. Jak skvěle tento výběr zafungoval, dokazuje mimo jiné fakt, že se album Zemětřesení dočkalo velkého mediálního ohlasu, a patří mezi nejprodávanější rockové tituly první poloviny 90. let.

Fotogalerie