Jsme televize vašeho kraje

Veřejnost i hejtmani si přejí, aby ve funkci hejtmanky pokračovala i nadále Jana Mračková Vildumetzová

Karlovy Vary, publikováno 12.11.2018, autor: Richard Beneš

Jana Mračková Vildumetzová má pokračovat ve funkci hejtmanky Karlovarského kraje | Autor: TV ZAK

Vedení Rady Asociace krajů ČR, v čele s hejtmankou Karlovarského kraje a zároveň i poslankyní Janou Mračkovou Vildumetzovou (ANO), by mělo zůstat v nezměněné podobě dál. Shodli se na tom všichni členové Rady Asociace krajů ČR. Hejtmanka už v únoru oznámila, že z funkce hejtmanky odejde nejpozději ke konci letošního roku vzhledem k tomu, že hnutí ANO doporučilo svým hejtmanům, aby nekumulovali funkce. Měli si vybrat, zda zůstanou hejtmany nebo poslanci.

„Situaci probírali a vyjádřili jsme podporu současnému vedení Asociace krajů ČR. Shoda panuje na tom, aby Jana Mračková Vildumetzová z pozice neodcházela a Asociaci krajů vedla dál. Rádi bychom zachovali současnou sestavu, která v asociaci je a velmi dobře funguje,“ vysvětli po jednání asociace hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Řádné hlasování o tom, kdo bude stát ve vedení Rady Asociace krajů v roce 2019, je plánováno na příští zasedání krajů, které se uskuteční 6. prosince a kde by měli být přítomni všichni hejtmani. Janě Mračkové Vildumetzové v tomto týdnu vyjádřilo podporu z hlediska setrvání ve funkci i regionální vedení hnutí ANO a byla vypsána také veřejná petice. Její signatáři si rovněž přejí, aby i nadále zastávala post hejtmanky Karlovarského kraje.

K situaci se vyjádřil i stranický šéf ANO a premiér Andrej Babiš. „Já myslím, že paní Vildumetzová je tak energická a má tah na branku, že to bude zvládat. Je maximálně schopná a takových lidí zase nemáme tolik,“ komentoval aktuální dění Babiš. Ve funkcích hejtmanů zůstávají i další poslanci za hnutí ANO. Konkrétně hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk i hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Fotogalerie

Jana Mračková Vildumetzová má pokračovat ve funkci hejtmanky Karlovarského kraje | Autor: TV ZAK