Jsme televize vašeho kraje

Hejtmanství podpoří literární tvorbu v regionu i natáčení nové černé komedie

Plzeň, publikováno 29.11.2018, autor: Richard Beneš

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Už podruhé v řadě poskytl Plzeňský kraj peníze na podporu literární tvorby a publikační činnosti v regionu. Tentokrát uvolnil ze svého dotačního programu 1,3 milionu korun. Původně měl kraj připraveno na podporu autorů a jejich knih milion korun. Vzhledem k velkému množství žádostí hejtmanství dotaci zvýšilo a příští rok chce dát na autorskou literární tvorbu vztahující se ke kraji dokonce tři miliony korun. Vedle toho by měl kraj podpořit částkou 400 tisíc korun vznik nového filmu, který se natáčel v regionu.

„Máme radost, že jsou tam věci jednak autobiografické, které jsou spojené třeba s významnými umělci, nebo jsou tam básnické sbírky, povídky a tak dále, Dotace jsou určené na rozvoj a oživení autorské literární tvorby vztahující se k regionu a na podporu mladých a začínajících autorů,“ náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči Vladislav Vilímec (ODS).

Mezi dvacítkou knih, které získaly letos podporu od kraje je vydání básnické sbírky Květoslavy Monhartové Obrazně řečeno, knihy Autorská monografie Václava Fialy, reprezentativní publikace Dany Vondráškové Historie a současnost městské části Plzeň-Nová Hospoda či románu Jiřího Ullricha Tři dívky v ohrožení. Krajská dotace podpořila také vzpomínkovou knihu Lucie Charlotte Kopecké Pamětnice z šumavské prodejny či už třetí pokračování kuchařek Miroslavy Kuntzmannové nazvanou S trochou nostalgie aneb československá retro kuchařka.

Náměstek Vilímec zdůraznil, že kraj se snaží podpořit především autorské knihy. Nechce ale opomíjet ani například vzpomínky pamětníků, pojednání o historii určitých řemesel či míst. „Zjistili jsme, že když někdo něco napíše třeba o historii poštovnictví nebo pivovarnictví, je to také důležité, protože když se to nenapíše teď, třeba už se to potom nenapíše nikdy,“ zdůraznil Vilímec.

Už jednou radní kraje schvalovali poskytnutí dotace filmu Úhoři mají nabito, který se točil v lokacích na Sušicku, Horažďovicku a v Kašperských Horách. „Ten bod o poskytnutí dotace byl stažen z minulého jednání zastupitelstva kvůli doplnění nějakých informací. Věřím, že na prosincovém jednání zastupitelstva projde poskytnutí dotace 400 tisíc korun pro tento film,“ řekl Vilímec.

Investice hejtmanství do filmů vznikajících na území kraje vítá i hejtman Josef Bernard (ČSSD). „Nechceme hodnotit kvalitu těch děl, někdy to bude komedie, někdy to bude vážný film. Podpořili jsme i artový film Nabarvené ptáče. Jde nám hlavně o to, přitáhnout filmaře do našeho kraje, aby věděli, že od nás získají podporu i do budoucna. Jsem přesvědčen o tom, že to zaměstnává lidi, nabízí se poskytování služeb pro filmaře, kterých je okolo vždy hodně. Jako kraj bychom toto měli dělat,“ dodal hejtman Josef Bernard.

Fotogalerie

Krajský úřad Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš