Jsme televize vašeho kraje

V čele Karlovarského kraje zůstává jako neuvolněná hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO)

Plzeň, publikováno 13.12.2018, autor: Richard Beneš

Jana Mračková Vildumetzová zůstává i nadále ve vedení Karlovarského kraje | Autor: Richard Beneš

První žena Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová (ANO) bude vykonávat mandát poslankyně a nadále zůstává jako neuvolněná i na postu hejtmanky. Nově tedy bude pobírat jen 0,4 násobek odměny náležející uvolněným hejtmanům. Zároveň tak může zůstat předsedkyní Rady Asociace krajů ČR, kterou byla znovu zvolena v minulém týdnu. Tuto pozici mohou podle platných stanov vykonávat jen hejtmanky a hejtmani krajů. Působení hejtmanky v neuvolněné funkci dnes na její návrh schválili krajští zastupitelé na svém jednání.

Na jaře letošního roku hejtmanka oznámila, že do konce roku chce opustit funkci hejtmanky, kterou vykonávala souběžně s pozicí předsedkyně Asociace krajů a s prací v Poslanecké sněmovně. Na zasedání 9. listopadu ji ale kolegové hejtmani vyzvali, aby pokračovala ve funkci předsedkyně Asociace krajů další dva roky, na následném jednání pak byla znovu zvolena 11 hlasy z celkového počtu 14 hejtmanů do čela asociace.

„Obdržela jsem silný mandát a velmi si toho vážím. Z pozice předsedkyně mohu bojovat za zájmy krajů a navíc dělat maximum pro to, aby náš kraj byl více vidět, slyšet a prosadil se.  Předseda asociace krajů nicméně musí být hejtman, není možné, aby tuto pozici zastával jiný člen zastupitelstva. Proto se nakonec stanu neuvolněnou hejtmankou a dostojím tak svému slibu, že situaci do konce roku vyřeším. Vím, že pro občany je rozdíl mezi uvolněnou a neuvolněnou funkcí obtížně pochopitelný, nicméně zůstávám tedy hejtmankou, ale s podstatně nižší odměnou. Myslím, že je to tak správné a spravedlivé,“ vysvětlila Jana Mračková Vildumetzová.

Setrvání Mračkové Vildumetzové v pozici hejtmanky podpořili i občané kraje, kteří se jednání účastnili. Hejtmanka se ovšem znovu může stát uvolněnou funkcionářkou a to tehdy, až bude schválena novela zákona, která v případě kumulace funkcí politiků stanovuje poslancům, jež jsou zároveň například hejtmany nebo starosty, jen 40 procent platu.

Zastupitelé také schválili přerozdělení dosavadních kompetencí hejtmanky s tím, že se jejím druhým statutárním zástupcem stane dosavadní náměstek Petr Kubis (ANO), který bude mít na starosti kromě oblasti sociálních věcí a bezpečnosti také vnitřní záležitosti.

Fotogalerie

Jana Mračková Vildumetzová zůstává i nadále ve vedení Karlovarského kraje | Autor: Richard Beneš