Jsme televize vašeho kraje

Silvestrovská jízda s pochodněmi na šumavském Špičáku bude letos na sněhu

Špičák, publikováno 27.12.2018, autor: Richard Beneš

Jízda s pochodněmi na šumavském Špičáku | Autor: Richard Beneš

Těsně před Silvestrem 2018 leží na sjezdovkách na sjezdovkách otevřených pro veřejnost na šumavském Ski&Bike Špičák v průměru 30 cm převážně technického sněhu. Na Silvestra chystá místní Horská služba ve spolupráci se Ski&Bike Špičák tradiční jízdu s pochodněmi na nejprudší české sjezdovce Šance. Lyžaři se tak rozloučí se starým rokem a přivítají ten nový. Letošní jízda se koná už po 44. a vzhledem k aktuálnímu vývoji počasí je pravděpodobné, že se stejně jako loni pojede na sněhu.

„V provozu máme stále liniovou trať v kombinaci horního úseku trojky Slalomové a dolní části dvojky U zalomeného, rodinnou sjezdovku Spodní Šanci, dětské hřiště s pojízdným kobercem a sjezdovku od parkoviště,“ říká k aktuálním podmínkám ředitel areálu Vladimír Kasík.

V areálu začíná pomalu stoupat i návštěvnost. „Víkend před Vánoci (22.- 23.12.) nebylo dobré počasí a lidé pak začali přijíždět strávit konec roku 2018 k nám na hory od včerejška 26.12, kdy jich u nás druhý svátek vánoční lyžovalo už přes 600. Předpokládám, že počínaje dneškem budou počty lyžařů ještě vyšší,“ dodává Kasík.

V neděli 30. prosince pořádá areál tradiční akci pro děti opět na Spodní Šanci – sjezd světlušek. V půl šesté večer sjedou nejmenší lyžaři, někteří i za doprovodu rodičů, zhasnutou sjezdovku pouze s lampiony. Loni se tohoto nočního sjezdu zúčastnilo už přes 100 dětí. Akce je s hudbou a občerstvením. Na její závěr bude zapálen oheň a odpálen ohňostroj. Následně od 18.30 hodin začíná večerní lyžování i pro další zájemce.

Program silvestrovského sjezdu s pochodněmi začíná už v 17.00 hodin. Pod dojezdem nejvíce strmého svahu Šance sleduje samotnou jízdu obvykle až 2000 návštěvníků hor. Sjezd s pochodněmi začíná okolo 17.30 hodin. Silvestrovský večer na špičácké sjezdovce pak jako vždy zakončí velký ohňostroj.

Akce se koná na trati jediné černé sjezdovky areálu Ski&Bike Špičák od Silvestra roku 1972. Dvakrát byl kvůli nedostatku sněhu úplně zrušen. V roce 2006, kdy řádil orkán Kyrill, pak sešli jeho účastníci sjezdovku na botách. Stejně tak v letech 2015 a 2016. Původ této tradice ale sahá už do roku 1948. V roce 1951 musela být kvůli vymezení tehdejšího hraničního pásma přerušena a obnovena byla znovu v zimě 1957. Tehdy se ale sjížděly jiné sjezdovky i úseky.

Fotogalerie

Lyžaři těsně před startem silvestrovské jízdy | Autor: Richard Beneš
Lyžaři těsně před startem silvestrovské jízdy | Autor: Richard Beneš
Jízda s pochodněmi na šumavském Špičáku | Autor: Richard Beneš