Jsme televize vašeho kraje

Cizinci pracující v plzeňských montovnách přijdou město ročně na půl miliardy korun

Plzeň, publikováno 11.01.2019, autor: Richard Beneš

Cizinci v Plzni jezdí MHD nejčastěji zdarma a město na tom tratí - ilustrační foto | Autor: MP Plzeň

Kolik peněz stojí ročně město Plzeň cizinci, kteří zde pracují zejména v průmyslových zónách? Radní pro bezpečnost a bývalý primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD) vyčíslil celkovou sumu za roční pobyt zahraničních pracovníků na úctyhodných půl miliardy korun. Uvedl to při čtvrteční pracovní návštěvě ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) v Plzni, která se týkala právě problematice cizinců ve městě.

V Plzni, která má 170 tisíc obyvatel, žije v současné době legálně 17 tisíc cizinců, další se zde pohybují nelegálně. V celém kraji je to potom 45 tisíc cizinců. Díky rostoucí ekonomice je sem přivážejí agentury za prací do průmyslových zón.

„Tito lidé sice využívají městské služby i zázemí, ale nemají v Plzni trvalý pobyt. V rámci rozpočtového určení daně na ně město nezískává žádné prostředky a přichází tak zhruba o 420 milionů korun. K tomu je třeba přičíst ještě náklady spojené s jejich přepravou, protože ti cizinci zpravidla neplatí jízdné v MHD. Další peníze město stojí odstraňování černých skládek okolo odpadových nádob, které hradí město ze svého rozpočtu. Potom se bavíme o nákladech které na pobyt cizinců čítají půl miliardy korun a možná i více. A to je to, s čím si jako město musíme také poradit,“ řekl radní pro bezpečnost Martin Zrzavecký.

V této složité situaci by městu mohlo pomoci založení nadačního solidárního fondu, do něhož by přispívaly firmy i agentury zaměstnávající ve městě cizince. Peníze z fondu by sloužily k řešení sociálních problémů i na zajištění a zlepšení bezpečnostní situace související s množstvím zahraničních pracovníků ve městě. Některé firmy firmy už předběžně slíbily, že by se v projektu sociálně odpovědné společnosti do fondu zapojily. Podobně by tak měly učinit i některé agentury, které jsou členy asociace agentur a dodržují etický kodex.

 

Fotogalerie

Cizinci v Plzni jezdí MHD nejčastěji zdarma a město na tom tratí - ilustrační foto | Autor: MP Plzeň