Jsme televize vašeho kraje

Při úklidu sněhové masy z poškozené budovy se pod hasiči propadla část střechy

Plzeň, publikováno 12.02.2019, autor: Richard Beneš

V tuto chvíli hasiči ještě na střeše pracovali | Autor: HZSKK

Hasiči s lopatami v rukou, jištěni z výšky lanem z vysunutého automobilového žebříku, tak vypadala záchranná akce na střeše budovy úpravny vody v Myslivnách u Božího Daru. Pod tíhou asi dvoumetrové vrstvy těžkého sněhu se tam částečně propadl strop. Přivolaní hasiči se pokusili odlehčit střešní konstrukci tím, že začali odhazovat sníh ze střechy. Během odklízení sněhu se náhle část střechy propadla.

„Díky zajištění se zasahujícím hasičům nic nestalo. Po propadu střechy zastavil velitel zásahu veškerou činnost zasahujících. Na místo byl povolán statik a zástupce stavebního úřadu, po prohlídce objektu byl zakázán vstup dovnitř. Zásah hasičů tím byl ukončený, zajistit spadlou střechu musí majitel objektu,“ informoval mluvčí hasičů Martin Kasal. Kvůli dalšímu provozu úpravny pitné vody v nejbližších dnech zasedá ve středu krizový štáb ORP Ostrov.

Povinnost zajistit střechu proti podobné situace je úkolem majitele objektu. V případě narůstající vrstvy sněhu na střeše je nutné zajistit vhodným způsobem odlehčení střechy. Sníh je možné odstranit například mechanicky shozením. To je vždy úkolem majitele objektu.

„Hasiči u takové situace zasahují jen výjimečně v případech, kdy již hrozí bezprostřední nebezpečí. Zatížení střech vrstvou sněhu řeší česká národní norma, která mimo jiné zpracovává mapu sněhových oblastí ČR a tomu odpovídající sněhové zatížení. Vrstva sněhu může podle normy působit na střechu hmotností více než 400 kg na metr čtvereční,“ doplnil mluvčí hasičů.

Fotogalerie

V tuto chvíli hasiči ještě na střeše pracovali | Autor: HZSPK
V tuto chvíli hasiči ještě na střeše pracovali | Autor: HZSKK
Propadlá střecha úpravny vody
Zničená střecha úpravny vody | Autor: HZSPK
Jeřáb jistil hasiče na střeše nebezpečné budovy
Zničená střecha úpravny vody | Autor: HZSPK
Zničená střecha úpravny vody | Autor: HZSPK