Jsme televize vašeho kraje

Muž zachraňoval psa, pod kterým se propadl led a sám skončil v ledové pasti

Plzeň, publikováno 24.02.2019, autor: Richard Beneš

Hasiči dopravili zachráněného muže k sanitce, na statečného zachránce čekala na břehu jeho malá dcerka. | Autor: HZSKK

V boj o holý život se pro jednoho muže změnila v sobotu záchranná akce na přehradě Skalka u Chebu. Nejprve se tam probořil led pod psem, který se rázem ocitl v ledové vodě. Na pomoc svému čtyřnohému miláčkovi přispěchal jeho majitel, pod kterým se led také propadl. Naštěstí se na scéně objevil statečný zachránce, který neváhal pomoci s nasazením vlastního života.

„Hasiči ze stanice Cheb byli na místě události osm minut po přijetí hlášení o záchraně. Ještě před jejich příjezdem se podařilo dalšímu kolemjdoucímu muži vytáhnout probořeného z ledu na břeh přehrady. Zde pak oba čekali na příjezd záchranářů. Hasiči silně podchlazeného muže transportovali nepřístupným terénem k sanitce. Zachránce, který se před samotnou záchranou z ledu svlékl, byl již opět oblečený v suchých šatech. Přesto i on byl podchlazený a také pořezaný od ledu, do nemocnice tak záchranná služba převezla i jeho,“ informoval o případu mluvčí hasičů Martin Kasal.

Podle zasahujících hasičů je zamrzlá přehrada Skalka vlivem oteplení rizikem z hlediska vstupu na led. Ten se může probořit v kterémkoliv místě. „Ledová vrstva není příliš silná a je hazardem pokoušet se jakkoliv vstupovat na plochu hladiny přehrady. Pokud by se opakoval případ, kdy například majiteli vběhne na led jeho pes a do ledu se proboří, tak správný postup je okamžitě volat hasiče. Ti jsou připraveni, vycvičení a především vybavení na záchranu z ledu. V ledové vodě velmi rychle docházejí sily a stejně rychle se dostavuje podchlazení, které může vést až k nejhorším následkům,“ varoval mluvčí hasičů Kasal.

Fotogalerie

Hasiči dopravili zachráněného muže k sanitce, na statečného zachránce čekala na břehu jeho malá dcerka. | Autor: HZSKK