Jsme televize vašeho kraje

Drsný cizinec obral taxikáře o jeho auto, do Plzně s ním však odjet nestačil

Plzeň, publikováno 25.02.2019, autor: Richard Beneš

Policisté dopadli zloděje vozidla taxi přímo na ulici. | Autor: Policie ČR

Bleskovým policejním zásahem za bílého dne skončila v neděli v Karlových Varech krádež vozidla taxislužby, kterou má mít na svědomí cizinec (36). Vozidlo taxislužby si muž objednal krátce předtím a požadoval odvoz do Plzně. Řidič taxíku však po několika stech metrech objednanou jízdu ukončil, neboť zjistil, že zákazník nemá na zaplacení jízdy peníze. Při vystupování z taxíku cizinec odcizil řidiči mobilní telefon a utíkal z místa pryč směrem k zámečku v Doubí. Taxikář ho začal pronásledovat a to neměl dělat.

Cizinec začal taxikáři nejprve vyhrožovat fyzickou újmou a pak měl na muže zaútočit. „Měl ho povalit na zem a uchopit do kravaty, čímž ho škrtil a vyhrožoval mu smrtí. Poté mu měl sdělit, že se nutně potřebuje dostat do Plzně. Taxikář mu ze strachu o svůj život a zdraví nabídl, že ho tam odveze zadarmo. Po tomto slibu povolil útočník sevření, strčil do taxikáře, který upadl do keřů. Sám pak běžel k odemčenému a nastartovanému vozidlu taxi služby. Nasedl do něj a než se stačil řidič taxíku vzpamatovat, odjel z místa neznámo kam,“ popsala událost mluvčí policie Zuzana Týřová.

Krátce nato přijala policie na tísňovou linku oznámení o napadení řidiče taxi služby, i o krádeži jeho vozidla značky Škoda Octavia. Policejní hlídky ihned začaly po odcizeném vozidle a jeho „novém“ řidiči pátrat. Po několika minutách se jim řidiče v kradeném vozidle podařilo vypátrat a zadržet. Pachatel stačil ještě během své krátké jízdy vytrhnout taxametr.

Dopadený cizinec se podrobil testu na alkohol, který měl pozitivní výsledek. V krvi měl mít 0,18 promile alkoholu. Orientační test na omamné a psychotropní látky naopak dopadl negativně. Cizinec následně putoval do policejní cely, kterou vlivem agresivního chování částečně poničil. Stejně tak i celu na pohotovostním a eskortním oddělení v Sokolově, kam ho policisté po provedených procesních úkonech převezli. Policisté dle zákona použili donucovací prostředky a agresivního muže zklidnili.

Karlovarští kriminalisté obvinili cizince ze spáchání vydírání, krádeže, výtržnictví a neoprávněného užívání cizí věci. „Zároveň podali státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na jeho vzetí do vazby. Na rozhodnutí soudu si počká v policejní cele. V případě prokázání viny mu tak hrozí trest odnětí svobody až na pět let,“ doplnila mluvčí policie Týřová.

Fotogalerie

Policisté dopadli zloděje vozidla taxi přímo na ulici. | Autor: Policie ČR
Takto skončila v Karlových Varech jízda zloděje vozidla taxi. | Autor: Policie ČR