Jsme televize vašeho kraje

Magistrát letos uhradí monitorování kvality vody v řece Úhlavě, ta je zdrojem pitné vody pro Plzeň

Plzeň, publikováno 10.01.2013, autor: Richard Beneš

Kvalita pitné vody pro Plzeň se od loňského dubna podrobně monitoruje | Autor: Richard Beneš

Bezprostředně po středeční besedě na téma kvality pitné vody v Plzni, o které server Regionpodlupou.cz již informoval, odsouhlasili radní plzeňského magistrátu dotaci ve výši 440 tisíc korun pro letošní screeningový monitoring jednotlivých dílčích povodí řeky Úhlavy. Město se tak díky monitorování kvality vody v Úhlavě, která je jediným zdrojem pitné vody pro Plzeň, velmi rychle dozví o možné příčině znečištění a úpravna vody na to pak může operativně reagovat. Tento monitoring se začal provádět poprvé od loňského dubna.

„Odbor životního prostředí magistrátu má pro rok 2013, respektive na období květen až říjen 2013 připraven monitoring povodí řeky Úhlavy v celkovém rozsahu 26 monitorovacích profilů. Na jeho realizaci požádal odbor Fond životního prostředí města Plzně o dotaci ve výši 440 tisíc korun. Odběr a zpracování výsledků pak zajistí Povodí Vltavy,“ informovala radní Irena Rottová (ODS). Monitorováním řeky dojde podle jejích slov ke zmapování přítoků, které výrazně ovlivňují a znečišťují řeku Úhlavu pesticidními látkami. Monitoring tak určí riziková místa, která se zkontrolují kontrolována. Tento kontrolní mechanismus pak operativně dohledá rizikové zemědělské subjekty, které mohou být zdrojem znečištění.

Řeka Úhlava je zatížena pesticidními látkami, jejichž množství a druhy nejsou přesně specifikovány. V roce 2012 se poprvé uskutečnil screeningový monitoring řeky, jehož cílem byla identifikace konkrétních rizikových mikropovodí z hlediska pesticidů a stanovení jejich množství. Monitorování se zaměřilo na nejvýznamnější dusíkaté pesticidy a jejich metabolity. Jako významný pesticid byl ke sledování zařazen glysofát a jeho metabolity. Celkem se sledovalo 150 pesticidních látek s 22 tisíci rozbory. Projekt loni hradil Plzeňský kraj. Vedle města letos do monitoringu investuje dalších 300 tisíc korun také plzeňská vodárna.

Iniciativu magistrátu, který bude letos platit monitoring, uvítal také zastupitel Petr Suchý (TOP 09), který se sledováním kvality pitné vody v Plzni dlouhodobě zabývá a ve středu na toto téma diskutoval s občany města. Právě jemu se loni podařilo prosadit monitorování vody v řece Úhlavě.

Fotogalerie

Kvalita pitné vody pro Plzeň se od loňského dubna podrobně monitoruje | Autor: Richard Beneš