Jsme televize vašeho kraje

Radní jmenovali nové členy správní rady společnosti Finále Plzeň, kterou pak čeká likvidace

Plzeň, publikováno 10.01.2013, autor: Richard Beneš

Finále Plzeň - ilustrační foto | Autor: Internet

Šest nových členů bude mít správní rada obecně prospěšné společnosti Finále Plzeň, která se podílí na organizaci filmového festivalu Finále Plzeň. Rozhodla o tom ve čtvrtek na svém jednání městská rada. Ve správní radě společnosti zasednou nově samí úředníci magistrátu, v pěti případech se jedná o právníky. Server Regionpodlupou.cz o tom informovala náměstkyně primátora pro kulturu Eva Herinková (ČSSD).

Obecně prospěšnou společnost Finále Plzeň založilo město Plzeň, jakožto jediný zakladatel v roce 1998. „Z pohledu města Plzně jde o společnost, kterou nikdy nevyužívalo a především nikdy nedotovalo. Společnost získávala do roku 2011 finanční prostředky na svou činnost výhradně z mimoměstských zdrojů. V roce 2012 však již nezískala prostředky ani z těchto zdrojů a fakticky tak ukončila činnost, za jejímž účelem byla založena. Jako jediné možné řešení vzniklé situace je její zrušení,“ vysvětlila náměstkyně primátora Herinková. Rozhodnout o zrušení obecně prospěšné společnosti je ze zákona oprávněna správní rada společnosti.

Zásadní problém v případě Finále Plzeň o.p.s. spočívá v tom, že až do této doby nebyli jmenováni noví členové správní a dozorčí rady za ty členy, jimž funkční období uplynulo, i když jmenováni být měli. Společnost tak v současnosti má pouze ředitele Ivana Jáchyma, který byl jmenován do funkce správní radou s účinností od 14. 12. 1998. Ten jí zastupuje v rozsahu plné moci, kterou mu udělila správní rada. „Novelou zákona o OPS sice došlo s účinností od ledna 2011 k posílení pozice ředitele ve společnosti, kdy se stal jejím statutárním zástupcem, nicméně to v žádném případě neznamená, že by toto posílení mohlo zhojit absenci správní rady,“ řekla Eva Herinková.

Správní rada má i nadále zcela nezastupitelnou roli především v oblasti nakládaní s majetkem společnosti. Finále Plzeň má u Úřadu průmyslového vlastnictví zaregistrovány dvě ochranné známky, kterými jsou „Zlatý ledňáček“ a „Festival českých filmů Finále.“ Aby mohlo dojít k převodu ochranných známek na město Plzeň je zapotřebí jmenovat správní radu společnosti.

„Stejně jako v obdobných případech ukončení činnosti a zrušení některých nadačních fondů založených městem se proto navrhuje, aby členy správní rady společnosti byli jmenováni úředníci magistrátu, kteří by jakožto správní rada zajistili převod ochranných známek na město Plzeň a následně podnikli kroky ke zrušení společnosti a její likvidaci v souladu s ustanoveními zákona o obecně prospěšných společnostech,“ dodala náměstkyně primátora.  

Loni v listopadu vyšlo najevo, že správní rada společnosti, která se podílí na organizaci filmového festivalu Finále a získává na to mnohamilionové dotace, nefunguje řádně již od roku 2004. Nikdo také neschvaloval rozpočet, účetní závěrku ani výroční zprávu. Podivné fungování obecně prospěšné společnosti zřpodtrhl především fakt, že v dozorčí radě například figuroval plzeňský herec Jiří Samek, který ovšem před několika léty zemřel. Bez zajímavosti není skutečnost, že členové správní rady byli zvoleni v roce 1998 s tím, že místo není možné zastávat déle než dvě po sobě jdoucí funkční období a měli skončit v roce 2004. To se však nestalo a noví členové jmenováni nebyli. Již zmíněný herec Samek zemřel například v roce 2009.  

Fotogalerie

Finále Plzeň - ilustrační foto | Autor: Internet