Jsme televize vašeho kraje

První náměstek ministra životního prostředí podpořil před plzeňskými zastupiteli stavbu spalovny

Plzeň, publikováno 11.01.2013, autor: Richard Beneš

Vizualizace plzeňské spalovny komunálních odpadů | Autor: Plzeňská teplárenská

Výstavbu nové spalovny v Chotíkově u Plzně a strategii vývoje společnosti Plzeňská teplárenská na dalších deset let podpořil a doporučil první náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich. Ten se ve čtvrtek zúčastnil na plzeňském magistrátu odborného semináře pro plzeňské zastupitele na téma rozvoje teplárenství v Plzni. Načerpat potřebné informace přišlo kolem dvaceti zastupitelů, kteří se o problematiku živě zajímali.

„Členům zastupitelstva jsme představili náš projekt, který se netýká jen výstavby spalovny, ale v podstatě jde o komplexní strategii na nejbližších deset let, která vychází z nových legislativních norem EU. Zároveň jsme chtěli představit, jak do té strategie, kterou jsme vypracovali asi v šesti variantách, zapadá projekt spalovny, který je ve finále. Nyní čekáme na to, až 23. ledna bude zastupitelstvo o těchto variantách rozhodovat,“ informoval server Regionpodlupou.cz generální ředitel městské společnosti Plzeňská teplárenská Tomáš Drápela. „Budeme dál postupovat podle toho, která varianta bude schválená. My jsme doporučili představenstvu, jakým směrem se vydat a teď čekáme, zda zastupitelé tu doporučenou variantu schválí, nebo ne,“ uvedl Tomáš Drápela.

Podle slov ředitele Drápely existují různé varianty na to, co kde v Plzni postavit v teplárenském oboru v příštích deseti létech. „My jsme doporučili tu variantu, která počítá s výstavbou spalovny v Chotíkově, k tomu pak budou další související investice. Ve čtvrtek jsme naše záměry představili zastupitelům, přítomní byli i zástupci konzultační firmy, která strategii zpracovala,“ řekl Drápela. 

Jak už bylo uvedeno, na seminář dorazil také první náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich. „Pan náměstek tam vystoupil, protože s ministerstvem na projektu už přes tři roky spolupracujeme. On zastupitelům potvrdil, že přijatá strategie v Plzni je v pořádku. A že i projekt spalovny je samozřejmě v pořádku. Uvedl, že to, co jsme vypracovali, není nějaký šílený nápad, ale je to skutečně v souladu s koncepcí s nakládáním s komunálním odpadem v Česku, která se přijme se zákonem o odpadech. Nyní má náměstek Frélich na starosti s ministrem, aby v Bruselu naši dotaci pro spalovnu dotáhl do konce, abychom ji pak mohli při výstavbě spalovny už čerpat,“ konstatoval Drápela.

Společnost Plzeňská teplárenská už výstavbu spalovny v Chotíkově připravuje čtyři roky a do projektu zatím investovala 100 milionů korun. Na spalovnu je již vydáno platné územní rozhodnutí, samotná stavba má začít letos v květnu a do dubna by měla mít vydané stavební povolení. Kolem 20 až 25 procent z celkové ceny by měla činit evropská dotace, o kterou se spalovna uchází. Dobrou zprávou je, že nezávislí experti Evropské komise projekt plzeňské spalovny doporučili a dotaci by měla firma získat. Do zkušebního provozu by měla být nová spalovna uvedena už v lednu 2016.

Ke stavbě plzeňské spalovny komunálního odpadu u Chotíkova má ze tří stávajících účastníků výběrového řízení zatím nejlépe našlápnuto firma ČKD Praha DIZ společně s německými a rakouskými partnery. ČKD nabízí, že spalovnu postaví za 1,9 miliardy korun, zatímco SMP Praha přišla s nabídkou 2,2 miliardy korun. Nejvyšší cenu nabídla firma Vítkovice Power, která by spalovnu postavila za 3,1 miliardy korun. O vítězi výběrového řízení se rozhodne rada města ještě v lednu.

Podle evropských měřítek bude plzeňská spalovna spadat do kategorie těch menších, ročně má zpracovat 95 tisíc tun odpadu, který se bude svážet z celého kraje, zhruba polovinu by měl činit odpad z Plzně. Z ostatních míst v Plzeňském kraji se bude vozit komunální odpad poté, co se ve speciálních třídírnách slisuje, aby vozidla zbytečně nevozila „vzduch.“ Obyvatelé regionu by měli i nadále řádně třídit odpad jako doposud. Vytříděný odpad jako jsou plasty nebo textil se samozřejmě ve spalovně likvidovat nebude.

Spalovna ročně nahradí asi 70 tisíc tun hnědého uhlí spalovaného v teplárně. Teplo vyprodukované spalovnou se využije k vytápění města. Na plný provoz by měla spalovna jet zřejmě od roku 2017. Přibližně v té době se totiž naplní většina z velkého počtu skládek v kraji. Podle návrhu zákona o odpadech má být v Česku zakázáno skládkování komunálních odpadů v roce 2023.

Výstavbu spalovny komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně ovšem odmítá Strana zelených. Tvrdí, že je potřeba se více zaměřit na podporu a zvýšení recyklace odpadu. „Nesouhlasíme se záměrem předimenzované spalovny, která zhorší životní prostředí obyvatel Chotíkova a Severního předměstí v Plzni. Česká republika je podle nejnovější studie Evropské komise mezi deseti zeměmi, které nejméně recyklují komunální odpad. Právě ve zvýšeném třídění a recyklaci odpadu vidíme cestu pro Plzeň i Plzeňský kraj,“ řekl Roman Černík, který vedl Stranu zelených do krajských voleb.

Fotogalerie

Vizualizace plzeňské spalovny komunálních odpadů | Autor: Plzeňská teplárenská