Jsme televize vašeho kraje

Dagmar Havlová souhlasí s pojmenováním nového plzeňského divadla po svém manželovi

Plzeň, publikováno 17.01.2013, autor: Richard Beneš

Takto by měla vypadat nová budova plzeňského divadla, které by mělo nést jméno bývalého prezidenta Václava Havla | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

O pověstný krůček pokročilo vyjednávání o pojmenování nové divadelní budovy v Jízdecké ulici na Divadlo Václava Havla. Jak uvedl Plzeňský deník, Dagmar Havlová již potvrdila, že s názvem divadla souhlasí a měla by za tímto účelem také navštívit Plzeň. Informaci o tom poskytl ředitel Divadla J.K.Tyla Jan Burian.

„Ukážeme paní Dagmar Havlové projekty i samotnou stavbu divadla a počítáme s tím, že se sejde také s vedením města," řekl ředitel divadla Jan Burian. Pozadu nezůstává ani magistrát, který pošle oficiální žádost o pojmenování a v příštích týdnech se celou záležitostí bude zabývat i městská rada. „Činíme kroky, které k tomu směřují," konstatoval primátor Martin Baxa (ODS), jenž patří mezi velké zastánce pojmenování nové divadelní budovy po zesnulém exprezidentovi a dramatikovi.

Město čeká v souvislosti s pojmenováním nové divadelní budovy diskuse na téma, jak se vyrovnat se současným názvem Divadla J.K.Tyla, což je organizace, pod kterou spadá i nově vznikající divadlo. Ředitel divadla Jan Burian by celou záležitost řešil komplexně. Přiklání se k nápadu, aby se dnešní organizace Divadlo J. K. Tyla přejmenovalo na Městské divadlo Plzeň. Velké divadlo by se pak jmenovalo Divadlo J.K.Tyla, zatímco nová budova divadla v Jízdecké ulici by měla název Divadlo Václava Havla. Nové divadlo, které se buduje za 840 milionů korun, by mělo zahájit svoji první sezónu již v roce 2014. 

Fotogalerie

Takto by měla vypadat nová budova plzeňského divadla, které by mělo nést jméno bývalého prezidenta Václava Havla | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz