Jsme televize vašeho kraje

Delegáti krajské konference ČSSD obnovili členství sedmi podivně vyloučeným rebelům z Rokycanska

Plzeň, publikováno 19.01.2013, autor: Richard Beneš

Rokycanský starosta Vladimír Šmolík je již opět řádným členem ČSSD | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Skandálním propuštěním sedmi členů rokycanské ČSSD z loňského léta a následným odhalením 70 mrtvých duší ve stejné organizaci se také v sobotu zabývali delegáti krajské konference, která se uskutečnila v plzeňském hotelu Primavera. Všem sedmi vyloučeným, včetně rokycanského starosty Vladimíra Šmolíka, bylo obnoveno členství v partaji. Sedmi rebelům vystavilo červenou kartu vedení rokycanské organizace údajně za to, že je kritizovali a upozorňovali na existenci černých duší.

Delegáti konference o obnovení členství sedmi vyloučených rozhodli prakticky jednomyslně, protože přítomní delegáti z Rokycanska při hlasování raději odešli. Mezi vyloučenými a znovu přijatými rebely byl vedle starosty Šmolíka i další významný sociální demokrat František Brožík, bývalý místopředseda poslanecké sněmovny. 

V Rokycanech existují dvě skupiny sociálních demokratů, které spolu mají dlouhodobě nějaké spory, jež se obvykle vyhrocují před volbami, jako se to stalo loni. Vztahy tem byly natolik vyhrocené, až celá věc skončila vyloučením sedmi členů. O jejich vyloučení paradoxně rozhodlo pouhých 38 členů. Okamžitě se začalo mluvit o velrybářských praktikách a náboru černých duší, což pak umožňovalo okresnímu vedení ovládnout celou organizaci, prosazovat své věci a zbavit se tak svých kritiků.

O přeregistraci rokycanských členů z důvodu obavy existence černých duší požádalo krajské vedení ČSSD své republikové vedení. Všichni členové se museli ve dvou určených termínech osobně dostavit a znovu přihlásit do ČSSD. V důsledku přeregistrace se počet členů snížil o 70 na současných 134. Největší propad členské základny měla místní organizace Břasy – Stupno. Existenci černých duší ovšem odmítl okresní předseda Josef Baum. Podle jeho slov se k přeregistraci nedostavili na protest členové, které přeregistrace pobouřila a nesouhlasili s ní. Mnozí další prý byli v práci. O vyloučení nepohodlných členů se měl nejvíce zasloužit bývalý krajský radní pro kulturu a současný poslanec Václav Koubík. 

Fotogalerie

Rokycanský starosta Vladimír Šmolík je již opět řádným členem ČSSD | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz