Jsme televize vašeho kraje

Zastupitele čeká zásadní rozhodnutí o osudu spalovny komunálního odpadu

Plzeň, publikováno 21.01.2013, autor: Richard Beneš

Vizualizace plzeňské spalovny komunálních odpadů | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Strategie budoucího vývoje městské společnosti Plzeňské teplárenská, včetně výstavby spalovny u Chotíkova bude ve čtvrtek jedním z očekávaných bodů na programu jednání městského zastupitelstva v Plzni. Zastupitelé mají na výběr z celkem šesti variant strategie, některé počítají s výstavbou spalovny a jiné jsou i bez tohoto zařízení. Představenstvo teplárny doporučí zastupitelům schválit variantu označenou jako 2A, která počítá s výstavbou spalovny, řekl pro server Regionpodlupou.cz ředitel teplárny Tomáš Drápela.

V případě, že zastupitelé schválí doporučenou variantu zahrnující výstavbu spalovny komunálního odpadu s investicí za dvě miliardy korun, může již v pátek, druhý den po jednání zastupitelstva, zasednout rada města jako valná hromada teplárny a odpoledne vyhlásí její představenstvo vítěze výběrového řízení na stavbu spalovny. Ze tří přihlášených firem nabídlo ve výběrovém řízení nejnižší cenu 1,95 miliardy korun seskupení firem kolem ČKD Praha DIZ. Se samotnou stavbou by se podle Drápely mohlo začít již v květnu.

„Konečný verdikt musí podle podmínek soutěže padnout do 27. ledna, pokud by ovšem zastupitelé odmítli variantu se stavbou spalovny, výběrové řízení by se tak zrušilo. Vniveč by tak přišla desetiletá příprava spalovny, do které už teplárenská společnost investovala 150 milionů korun,“ řekl Drápela.  V případě, že se proti výsledkům výběrového řízení neodvolají zbylá dvě konsorcia, která se nabídla, že spalovnu postaví za vyšší cenu, může teplárna podepsat do 25. února smlouvu s vítězem výběrového řízení. Už minulý týden odevzdal v Bruselu náměstek ministra životního prostředí Martin Frélich žádost o dotaci na spalovnu. Ta může od EU získat až 500 milionů korun. Projekt spalovny nebude stát město ani korunu. Naopak by ještě měl posílit zisk teplárny, který loni činil 460 milionů korun před zdaněním.  

Výstavbu nové spalovny v Chotíkově u Plzně a strategii vývoje společnosti Plzeňská teplárenská na dalších deset let už před více jak týdnem podpořil a doporučil právě první náměstek ministra životního prostředí Frélich. Stalo se tak na plzeňském magistrátu během odborného semináře pro plzeňské zastupitele na téma rozvoje teplárenství v Plzni.  

Stavba spalovny komunálního odpadu má snížit závislost plzeňského producenta tepla na uhlí, kterého je nedostatek, je drahé a jeho spalování je navíc zatíženo emisními povolenkami. Po spuštění spalovny v roce 2016 by měla spotřeba uhlí klesnout ze současných 500 tisíc tun ročně na 300 tisíc tun. Město a kraj se musí také připravit na skutečnost, že od roku 2023 se počítá se zákazem skladování komunálního odpadu. Jedinou možnou variantou, jak se odpadu zbavit, je jeho ekologické spalování. V současné době se tuna odpadu skládkuje za 1300 korun, teplárenská společnost by uměla likvidovat tunu odpadu za 950 korun.

Projekt spalovny komunálního odpadu už má pravomocné územní rozhodnutí, které napadla žalobou brněnská Arnika. Pokud však zastupitelé projekt schválí, už ho nic nezastaví, obstrukce ekologických aktivistů jej mohou jen prodloužit a prodražit. 

Fotogalerie

Vizualizace plzeňské spalovny komunálních odpadů | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz