Jsme televize vašeho kraje

Politici se na zastupitelstvech kočkovali kvůli svým prohřeškům. Budou pokračovat i letos?

Plzeň, publikováno 22.01.2013, autor: Richard Beneš

Zastupitel Ludvík Rösch si s náměstkem primátora Petrem Rundem kočkovali kvůli svým prohřeškům | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Loni proslul plzeňský zastupitel a právník Ludvík Rösch (Občané.cz) tím, že na každém jednání zastupitelstva připomínal kauzu náměstka primátora Petra Runda (ODS), jenž čelil obžalobě z krádeže fotoaparátu ekologickému aktivistovi. Soud nakonec Runda zprostil obžaloby. Zastupitel Rösch pokaždé žádal Runda za bujarého veselí, aby se ke kauze na zastupitelstvu vyjádřil. Sám Rösch ovšem v roce 2011 bavil stejně své kolegy zastupitele, když vysvětloval okolnosti své nehody. Server Regionpodlupou.cz se s odstupem času zajímal o to, jak dopadla kauza opozičního zastupitele.

O co tehdy přesně šlo? Zastupitele Rösche vyzval radní pro bezpečnost Robert Houdek (ODS) k podání vysvětlení o nehodě, při níž přerazil dopravní značku v Sušické ulici a pak z místa odjel. „Otočil jsem se k saku přehozenému přes opěradlo sedačky a kontroloval, zda jsem si předtím v obchodě nenechal mobil, peněženku a brýle. Přestal jsem zcela koncentrovaně sledovat vozovku a v Sušické ulici jsem jedním kolem najel na značku a přerazil ji. Dospěl jsem k závěru, že jsem nezpůsobil škodu nad 100 tisíc korun a vzhledem k tomu, že mě čekala schůzka s důležitým klientem v kanceláři, odjel jsem do centra,“ uvedl právník Rösch ke své nehodě.

Ještě před odjezdem z místa nehody prý advokát zjišťoval, komu může značka patřit, aby věděl, kde má nahlásit událost a uhradit škodu. Dozvěděl se, že škodu má oznámit Správě veřejného statku města Plzně, kam také zavolal. „Vzhledem k tomu, že byl pátek odpoledne, řekli mi, ať událost oznámím až v pondělí. Když jsem vyřídil záležitost se svým klientem, nechal jsem si pro jistotu vytáhnout od asistentky znění silničního zákona a z něj se dozvěděl, že i v tomto případě je třeba volat policii, což jsem také okamžitě udělal,“ řekl Rösch.

„Chtěl jsem předejít pomluvám, aby někdo neříkal, že jsem před jízdou pil alkohol a pak od nehody raději ujel, což jsem také policistům řekl. Ti mě vyzvali, abych se vrátil na místo nehody, kde proběhla i dechová zkouška s negativním výsledkem. Policisté mě vyzvali k zaplacení blokové pokuty, na což jsem přistoupil. Mezitím na místo přijela také městská policie, což mě překvapilo. Vzápětí jsem se dozvěděl, že případ nelze vyřešit blokovou pokutou. Policisté prý dostali pokyn od svého šéfa, aby byla celá věc předána ke správnímu řízení, což mě rovněž překvapilo,“ popisoval advokát.

„Vyžádal jsem si od policistů doklad o tom, že jsem před jízdou nepožil žádný alkohol. Nejdříve nevěděli, zda mi mají požadovaný dokument vydat a opět se radili se svým šéfem, nakonec mi doklad vydali. V pondělí na policii jsem pak podal vysvětlení a sepsal protokol,“ vysvětlil Rösch. „Každý, kdo poškodí cizí majetek, je povinen incident a škodu nahlásit na policii. To byl přesně tento případ,“ uvedla již dříve k případu policejní mluvčí Jana Tomková.

„Za dne jsem vlastní nepozorností ťukl do značky, domluvil jsem se s tou organizací, která to spravuje, přes správu veřejného statku, zaplatil jsem tu škodu a dostal i nějakou pokutu. Proběhlo správní řízení, ve kterém jsem dostal pokutu. Proti verdiktu jsem se neodvolal, respektoval jsem to, jako řidič, který v tu chvíli nedával pozor, jsem to uznal. Nejsem si teď úplně jistý, jestli jsem dostal pokutu 2000 nebo 2500 korun. O žádné body jsem nepřišel,“ informoval o vyřízení svého dopravního karambolu zastupitel Ludvík Rösch.  

Zastupitel Rösch zřejmě loni náměstkovi Rundovi vracel na zastupitelstvu jeho předchozí úder. Rund se totiž zastupitele Rösche zeptal, kolikrát způsobil dopravní nehodu, při které byl poškozen cizí majetek. Právník Rösch na otázku reagoval už značně podrážděně se slovy, že nikdy neměl těžkou nehodou a dopravní značku za svoji dlouhou jezdeckou kariéru prý také ještě nikdy nepoškodil. Dál se odmítal ke svým nehodám vyjádřit.

Náměstek primátora Rund se dostal před soud kvůli údajné krádeži fotoaparátu, jenž měl sebrat mladému aktivistovi před budovou magistrátu, kde rozdával letáky na jednu ze svých akcí, namířenou proti magistrátu. Aktivista společně se svým kamarádem tvrdil, že mu Rund sebral fotoaparát, nasedl do auta a odjel. Toto tvrzení od začátku Rund popíral, do protokolu uvedl, že není pravda nic, co je mu kladeno za vinu. Podle jeho slov se stal terčem útoků aktivistů. Nakonec byl po roce Rund zproštěn obžaloby pro nedostatek důkazů. 

Fotogalerie

Zastupitel Ludvík Rösch si s náměstkem primátora Petrem Rundem kočkovali kvůli svým prohřeškům | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz