Jsme televize vašeho kraje

Společnost Plzeň 2015 povede tři měsíce dočasně pověřený ředitel

Plzeň, publikováno 31.01.2013, autor: Richard Beneš

Sídlo společnosti Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Vedením projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 a především také společnosti Plzeň 2015, která se k poslednímu lednu ocitla bez svého ředitele, byl dočasně na tři měsíce pověřen Erich Beneš, ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně. Jeho pravomoc byla rozšířena na vedení společnosti Plzeň 2015 do doby, než vzejde nový ředitel z výběrového řízení.

Jde o rozhodnutí správní rady společnosti Plzeň 2015, o.p.s., která se sešla dne 29. 1. 2013 po jednání Rady projektu Evropské hlavní město kultury. „Jediným bodem jednání bylo dočasné pověření Ericha Beneše vedením společnosti Plzeň 2015, o.p.s. na dobu tří měsíců, jež by měla být dostačující k definitivnímu výběru ředitele této obecně prospěšné společnosti,“ řekl primátor Martin Baxa (ODS).

„Erich Beneš vedl institucionálně a administrativně celou kandidaturu projektu Evropské hlavní město kultury od roku 2007 do konce roku 2010, po celou dobu existence společnosti Plzeň 2015, o.p.s. byl členem jejích orgánů a s projektem je velmi úzce spjat od samotného počátku,“ sdělila předsedkyně správní rady Marcela Krejsová (ODS).

Důvodem ustanovení dočasného vedení společnosti bylo ukončení smlouvy dosavadního ředitele společnosti Tomáše Froydy k 31. 1. 2013, který se bude věnovat naplno řízení Divadla Alfa. Podle slov primátora Baxy nebylo zatím výběrového řízení na nového ředitele společnosti Plzeň 2015 vyhlášeno, nyní se připravují podmínky. Primátor Baxa uvedl, že ideálním způsobem by bylo vytipovat si různé osobnosti a přesvědčit je, aby se také zúčastnily výběrového řízení. 

Společnost Plzeň 2015 bude mít už třetího ředitele, pokud nebudeme počítat vedením dočasně pověřeného Ericha Beneše. Před Tomášem Froydou vykonával funkci ředitele Milan Svoboda, který rovněž odešel na vlastní žádost s vysvětlením, že se hodlá už jen věnovat své původní profesi architekta. Od začátku se nákladný projekt evropského kulturního města potýká s nedostatkem financí a organizátoři museli zredukovat některé akce v programu. Původně se předpokládalo, že s financemi vypomůže vláda, ta se ovšem k projektu, který má ambice zviditelnit ve světě nejen Plzeň, ale i celou republiku, postavila zády. 

Fotogalerie

Sídlo společnosti Plzeň 2015 - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš