Jsme televize vašeho kraje

Nová komise zajistí větší transparentnost v hospodaření kraje, dohlížet bude i na zastupitele

Plzeňský kraj, publikováno 01.02.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Zcela nová Komise pro otevřený kraj začala od února pracovat v rámci Plzeňského kraje. Jejím úkolem bude nastavení pravidel, která povedou k větší transparentnosti v hospodaření kraje. Už nyní komise mimo jiné pracuje na etickém kodexu pro krajské zastupitele, informovala server Regionpodlupou.cz předsedkyně komise Milena Stárková.

„Komise pro otevřený kraj by měla rozvíjet již probíhající projekt Otevřený kraj na webu Plzeňského kraje. Jejím úkolem by mělo být nastavení takových pravidel, která povedou k větší transparentnosti práce politiků a zaměstnanců kraje. Naším cílem je, abychom byli pro veřejnost více průhlednější a otevřenější,“ uvedla Milena Stárková.

Komise se bude dále zabývat tématy, jako je přístup k informacím, veřejné zakázky, hospodaření s majetkem, rozpočet, organizace zřizované krajem a společnosti s majetkovou účastí kraje, granty a dotace, etika a střet zájmů, účast veřejnosti na rozhodování, mediální politika a územní plánování. Komise se bude scházet dvakrát do roka a její jednání bude veřejné.

„Stejně jako má Praha a Jihomoravský kraj chceme nyní i my vypracovat návrh etického kodexu, který se zaměří na chování zastupitelů, členů výborů i komisí na kraji. Do kodexu bude zahrnut i způsob kontroly, pokud dojde k jeho porušení. Neplnění kodexu by měl pak kontrolovat kontrolní výbor. Pokud nebude naplňován, podnět půjde k radě kraje a provinilec může být i odvolán ze své funkce,“ vysvětlila předsedkyně komise Milena Stárková. Do kodexu bude například zahrnuta neslučitelnost placených funkcí z veřejných zdrojů.     

Členy Komise pro otevřený kraj jsou již nyní Robin Kvěs (ČSSD), Karel Kvit (KSČM), Anna Draxalová-Kordíková (ČSSD), Václav Špíral (KSČM), Jan Honomichl (ČSSD), Jana Bystřická (KSČM), Michal Vozobule (TOP 09), Ctibor Fojtíček (KDU-ČSL), Dita Portová (SPOZ), Petra Jánošíková, (ZČU), Pavel Kugler (HK) a František Horník (OS). Komise by měla celkem 15 členů. Vedení kraje oslovilo také zástupce strany Piráti, kteří projevili zájem o účast v komisi. Do komise již byli přizváni zástupci SPOZ a KDU-ČSL.  

Fotogalerie

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš