Jsme televize vašeho kraje

Města v Plzeňském kraji nezvýšila letos daň z nemovitosti

Plzeňský kraj, publikováno 06.02.2013, autor: Richard Beneš

Nemovitost - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Dobrou zprávou pro obyvatele Plzeňského kraje je fakt, že žádné větší město v regionu letos nezvýšilo daň z nemovitosti. Tato daň představuje pro města stoprocentní příjem, na rozdíl od ostatních daní, ale jedná se jen o jednotky procent v celkových příjmech pro města. Města letos daň z nemovitosti nezvýšila i z toho důvodu, že si polepšila v důsledku změny zákona o rozpočtovém určení daní (RUD).

Město Plzeň patří do kategorie větších měst, které si naopak v důsledku novely RUD pohoršilo a připravovalo se, že zvýší daň z nemovitosti na dvojnásobek. Původně se totiž předpokládalo, že daňový propad města bude činit až 900 milionů korun. Nakonec však dopady novely zákona o rozpočtovém určení daní nebyly pro Plzeň tak drtivé a město přišlo „jen“ o 90 milionů korun.  Díky tomu a tlaku opozice, nechalo vedení města daň z nemovitosti ve stejné výši jako v loňském roce. Na dani z nemovitosti vybere město Plzeň ročně kolem 150 milionů korun. Základní koeficient daně se nezvyšoval 20 let. Rostl pouze v důsledku nařízení ministerstva financí, kdy se koeficient upravoval na základě vybavenosti a atraktivity daných míst-

Daň z nemovitosti se nebude zvyšovat ani v Klatovech, což je druhé největší město Plzeňského kraje. Daň se nezvyšuje od roku 2009. Předtím se daň z nemovitosti zvýšila, když se do integrovaných obcí zavedla kanalizace, voda a plyn. Stejná situace je i v Domažlicích, kde se daň z nemovitosti naposledy zvýšila v roce 2009 a udržuje se na státem daném základním koeficientu 2. Město ani do budoucna nepočítá, že by daň z vlastní vůle upravovalo směrem nahoru.

Během posledních pěti let se nezvýšila daň z nemovitosti ani v Tachově a tak to zůstane i v letošním roce. Město ročně vybere na této dani více jak 11 milionů korun. Daň nechce město zvyšovat i z toho důvodu, aby z nejchudšího regionu v kraji neodcházeli nejen podnikatelé, ale ani obyvatelé. I proto se letos vedle daně z nemovitosti nezvyšoval ani nájem, odvoz odpadků a jízdné v MHD. Daň z nemovitosti se letos nebude zvyšovat směrem nahoru ani v Rokycanech, kde se ovšem na rozdíl od Tachova zdražil nájem a odvoz odpadků. Do městské kasy přináší v Rokycanech daň z nemovitosti deset milionů korun. Nelze vyloučit, že zastupitelstvo se bude letos zabývat zvýšením daně z nemovitosti pro příští rok.  

Fotogalerie

Nemovitost - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš