Jsme televize vašeho kraje

Opozici na kraji se nelíbí fakt, že pro obce půjde méně peněz v dotačním programu obnovy venkova

Plzeňský kraj, publikováno 07.02.2013, autor: Richard Beneš

Na obce letos čeká v dotačním programu obnovy a stabilizace venkova méně peněz než v předchozích létech | Autor: Richard Beneš

Předsedovi zastupitelského klubu opoziční TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj Pavlu Čížkovi se nelíbí skutečnost, že letos Plzeňský kraj mezi obce rozdělí téměř o dvě třetiny nižší částku, než tomu bývalo v minulých létech. Zastupitele, který je zároveň starostou Spáleného Poříčí zaskočil i fakt, že kraj změnil podmínky pro rozdělování dotací, nově mohou žádat jen malé obce do 1500 obyvatel. Dříve posílalo hejtmanství obcím v Programu obnovy a stabilizace venkova přibližně 60 až 65 milionů korun. Letos je tato částka jen 25 milionů korun.

„Nerad používám expresivní výrazy, ale pro to, co kraj udělal s dotacemi pro venkov, se dá skutečně použít jen vyjádření, že kraj dotace zkrouhl. V kraji, kde je tak veliký rozdíl v životní úrovni mezi městem Plzní a stovkami malých obcí je regionální rozvoj, pomoc venkovu základním úkolem úřadu. Pro nejmenší obce je krajská dotace téměř jedinou možností jak provést nějakou nutnou investici,“ říká Pavel Čížek.

Koalice ČSSD a KSČM podle Čížka před volbami mnohokrát deklarovala pomoc okrajovým částem kraje. „Je třeba si uvědomit, že to byla vědomá lež. Snížení dotací malým obcím o dvě třetiny, na nejnižší úroveň od vzniku krajů, je od kraje jasnou zprávou, že nemá o venkov zájem. Odůvodnění, že obce dostanou přidáno na rozpočtovém určení daní, a proto jim kraj zkrouhnul dotace, zní od kraje, jehož rada se vyslovila proti tomuto zákonu, zvlášť smutně,“ pokračuje Čížek.

„Změna podmínek pro přidělení dotací z kraje jen pro ty nejmenší obce by byla akceptovatelná v případě, kdyby ji provázelo navýšení dotace pro obce alespoň o 15 milionů, jak navrhovala v krajském rozpočtu TOP 09 a Starostové pro Plzeňský kraj. Takto jde jen o velmi špatnou zprávu pro tisíce obyvatel Plzeňského kraje,“ dodal rozhořčeně krajský zastupitel Pavel Čížek.

Letošní omezení dotace pro obce vysvětlil náměstek hejtmana Ivo Grüner tím, že kraj bude tento rok investovat do vlastního majetku a chce především předfinancovat a kofinancovat evropské dotace, na což nemá letos v rozpočtu vyčleněné prostředky. „Letos bude kraj investovat akce za 1,1 miliardy korun, přičemž loni to bylo za téměř 700 milionů korun a v roce 2011 asi za 300 milionů korun. Kraj bude hradit velké investice jako je západní obchvat, nebo most na Jateční ulici v Plzni. Přece si nebudeme brát úvěr, zadlužovat se a vydávat své finanční prostředky jiným subjektům v kraji. Pomáhat ano, ale tam, kde to bude nezbytně nutné,“ uvedl náměstek Grüner (ČSSD).

Na rozdíl od obcí, které díky novele rozpočtového určení daní (RUD) získají oproti loňskému roku 800 milionů korun navíc, nedostal kraj ze státního rozpočtu žádné další peníze. Proto hodlá letos kraj zaměřit svůj dotační program na nejmenší obce do 1500 obyvatel, kterým novela RUD nepřinesla navíc nějakou výraznější finanční injekci. Nejvíce postižené jsou obce s malým počtem obyvatel, velkým katastrem a bez základních škol.

Kraj se podle Grünera pokusí získat do svého dotačního programu navíc ještě nějaké peníze, ale to se bude dít až po rozdělení závěrečného účtu loňského hospodaření kraje v červnu. Tyto prostředky by pak směřovaly na havarijní potřeby a naléhavé stavy v obcích. Dotace z programu stabilizace a obnovy venkova využívají obce především na menší akce, financují z těchto peněz opravy škol, školek, obecních úřadů, místních komunikací nebo například osvětlení a další technické infrastruktury. 

Fotogalerie

Na obce letos čeká v dotačním programu obnovy a stabilizace venkova méně peněz než v předchozích létech | Autor: Richard Beneš