Jsme televize vašeho kraje

Kraj šetří a dá letos nejméně peněz na obnovu památek za posledních pět let

Plzeňský kraj, publikováno 15.02.2013, autor: Richard Beneš

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Ještě před čtyřmi lety rozděloval Plzeňský kraj v oblasti památkové péče 27 milionů korun, pro letošní rok už se ale počítá jen se čtvrtinovou sumou. „Kvůli nižším příjmům z daní se muselo škrtat ve všech oblastech, i v památkové péči,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro školství a kulturu Jiří Struček (ČSSD), proč je z loňských deseti milionů korun letos jen šest a půl. Na památky tak půjde nejméně peněz za minimálně posledních pět let.

Už loni Krajský úřad příspěvky na památky rozdělil do dvou dotačních titulů. Ten obsáhlejší, určený na zachování a obnovu kulturních památek, poslal 73 žadatelům 8,5 milionu korun, letos rozdělí pouze 5,5 milionu korun. Peníze lze využít zejména na obnovu střešního pláště, krovu, fasády nemovitých kulturních památek. Mohou pomoci také při restaurování varhan nebo výtvarných děl umístěných v exteriéru.

„Loni hejtmanství přispělo na obnovu objektů například v městských památkových zónách Dobřany, Horšovský Týn, Manětín, Rokycany nebo ve Spáleném Poříčí,“ vyjmenovává vedoucí krajského odboru kultury a památkové péče Alena Svobodová. V minulosti kraj opakovaně podpořil například zchátralý klášterní komplex v Chotěšově, pomohl s obnovou klášterního statku Gigant v Záluží nebo s opravami zámku v Hrádku u Sušice. Od roku 2009 do loňska dostalo více než 400 žadatelů z kraje celkem 54,5 milionu korun.

 V programu na obnovu historického stavebního fondu v památkových rezervacích a zónách a staveb drobné architektury si loni 34 žadatelů rozdělilo 1,5 milionu korun. Letos se počítá s milionem korun. „Tyto prostředky jsou určeny například na stavební a umělecko-řemeslné práce související se zachováním původního řešení nemovitostí,“ doplnila Svobodová. Stavby ovšem nesmí být kulturní památkou, nemohou být v památkové rezervaci nebo zóně. Žádosti do obou programů je možné podávat do 13. března, žadatel vždy musí přidat významnou část peněz ze svého.

 

Kolik peněz poskytl Plzeňský kraj na obnovu památek v minulých létech

 2009: 241 žadatelů, 
166 dotací ve výši 27 mil. Kč

2010: 92 žadatelů, 58 dotací ve výši 9 mil. Kč

2011: 160 žadatelů, 85 dotací ve výši 8,5 mil. Kč

2012: 170 žadatelů, 107 dotací ve výši 10 mil. Kč

2013: plán dotací 6,5 mil. Kč

Fotogalerie

Plzeňský kraj - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš