Jsme televize vašeho kraje

Nová smlouva posvětila spolupráci záchranářů na hranicích Plzeňského a Středočeského kraje

Plzeňský kraj, publikováno 20.02.2013, autor: Richard Beneš

Zdravotně záchranná služba Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Plzeňský kraj

Záchranáři z Plzeňského kraje si budou vzájemně pomáhat se svými kolegy ze zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje při výjezdech k pacientům na rozhraní obou regionů. Tato spolupráce již nějaký čas funguje, nyní ji ovšem posvětila smlouva o spolupráci při poskytování zdravotnické záchranné služby mezi Plzeňským a Středočeským krajem. Pro server Regionpodlupou.cz to potvrdil náměstek hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

V současné době již poskytuje zdravotnickou záchrannou službu (ZZS) na území Středočeského kraje Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, a to při dodržení dojezdové doby 20 minut. „Záchranáři vyjíždí z výjezdové základny Kralovice na území ve středočeských obcích Strachovice, Kůzová, Nová Ves, Smrk, Podbořánky, Otěvěky, Žďár, Tlesky, Drahouš a Jesenice. Místo poskytování ZZS nebo výjezdová základna se může v budoucnu měnit podle potřeb zdravotnických záchranných služeb obou krajů. Vzájemná spolupráce se podle smlouvy bude dít bezplatně,“ řekl Grüner.

Vzhledem k tomu, že na severním Plzeňsku není žádná nemocnice, pacienty z této oblasti transportují záchranáři většinou do nemocnice v Rakovníku. V případě potřeby mohou vyjet záchranáři ze Středočeského kraje naopak k případu do Plzeňského kraje. „Když bude volná posádka, tak může přijet pomáhat,“ uvedl náměstek Grüner.

Podobná spolupráce obou regionů se chystá i pro obtížně dostupnou oblast Brd, která pokrývá část Plzeňského i Středočeského kraje. Záchranáři tam jezdí zasahovat nejen do obcí, ale v poslední době se v Brdech značně zvýšil turistický ruch, zejména pak cykloturistika. A turistů bude v Brdech přibývat ještě více po zrušení vojenského prostoru po roce 2015.  

Fotogalerie

Zdravotně záchranná služba Plzeňského kraje - ilustrační foto | Autor: Plzeňský kraj