Jsme televize vašeho kraje

Starostové z ODS požadují po premiérovi, aby urychleně řešil situaci ve vládní koalici

Plzeňský kraj, publikováno 25.02.2013, autor: Richard Beneš

Michal Šnebergr | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Bojovně naladěn šel na páteční setkání s premiérem Petrem Nečasem starosta Železné Rudy a předseda oblastního sdružení ODS Klatovy Michal Šnebergr. Jen několik hodin před schůzkou pro server Regionpodlupou.cz uvedl, že se premiér Petr Nečas příliš soustředí na to, aby udržel vládu. Nezbývá mu pak čas a ani síly na to, aby vedl ODS, nicméně po změně předsedy ODS prý zatím volat nebude. Premiéra Nečase chtěl vyzvat k tomu, aby situaci urychleně řešil, pokud má na to ještě sílu. O něco smířlivější byl pak Šnebergr těsně po setkání s premiérem.

„Na setkání starostů s premiérem zazněla řada konkrétních problémů a pan premiér na ně dobře odpověděl, nicméně vyvstal tady jeden problém, což je vládní koalice, která je taková, jaká je. Premiér využil k tomu takový příměr, že se brzdí patami,“ konstatoval šéf občanských demokratů z Klatovska a zároveň také železnorudský starosta.

„My jsme se jako starostové snažili některé negativní věci, které negativně vidíme, zastavit. Jsou to věci ve státní správě, padá to právě na hlavy starostů za ODS, protože oni mají, vzhledem k tomu, že máme premiéra a jsme nejsilnější vládní strana, odpovědnost. Nedaří se odstínit některé ty negativní přehmaty, které tady ve státní správě jsou a vychází z některých ministerstev, která bohužel nejsou obsazena našimi ministry za ODS. Jedná se o ministry z řad našich koaličních partnerů a ta komunikace ve vládě je tady vidět v plné nahotě,“ uvedl Šnebergr. Jako příklad ožehavých témat, se kterými starostové nejvíce bojují, uvedl problematiku občanských průkazů nebo registr vozidel, což jsou podle jeho slov věci, které úplně dobře nefungují, stěžují práci zaměstnancům na úřadech a ztrpčují život běžnému občanovi. „Není úkolem státní správy a ani státu, abychom dělali problémy, ale spíš abychom občanům ty problémy ulehčovali, to je úkolem starostů,“ řekl Šnebergr.  

Na dotaz serveru Regionpodlupou.cz, zda starostové dostali od premiéra nějaký příslib, že se situace zlepší, odpověděl Šnebergr, že výklad Petra Nečase byl věcný a přísliby dostali. „Nicméně to, co jsem tady uvedl o obsazení těch některých ministerstev kolegy z našich koaličních stran, je fakt že tam se zřejmě nedaří úplně ty věci domluvit a vyřešit. Bohužel ten negativní obraz vlády, tak jak je dnes prezentován, se pak odráží nejvíce na stavu ODS. Je to daň za to vládnutí, je to daň za to, aby se udržela v chodu vláda. Samozřejmě ty nové politické strany, které v minulých volbách získaly mandáty, tak jsou podle mého názoru spíše politická hnutí bez stabilní členské základny a bez delšího politického žití. Oni se snaží urvat politický profit za každou cenu a podle toho to tak vypadá,“ řekl Šnebergr.

Podle slov Šnebergra je ODS stranou, která na naší politické scéně působí už delší dobu, má stabilní členskou základnu a i v minulosti si procházela různými výkyvy. „Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. V oblasti Klatovy, jejímž jsem předsedou, je členská základna je stabilní, samozřejmě jsou i tam různé výkyvy z hlediska stavu může jít i formy skrytého protestu, nicméně nevidím v tom žádný velký problém,“ dodal předseda oblastního sdružení Klatovy a současně starosta Železné Rudy Michal Šnebergr. 

Fotogalerie

Michal Šnebergr | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz