Jsme televize vašeho kraje

I letos vypíše hejtmanství dalších 12 konkursů na ředitele škol zřizovaných krajem

Plzeňský kraj, publikováno 11.03.2013, autor: Richard Beneš

Masarykovo gymnázium - Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

Po loňské sérii 64 konkursů na ředitele škol a školských zařízení zřizovaných Plzeňským krajem bude úřad i letos pokračovat v dalších konkursech. Zúčastnit se jich musí ředitelé, kteří jsou ve své funkci déle než šest let. V letošním roce proběhnou konkursy na ředitele 12 škol, informoval server Regionpodlupou.cz krajský radní pro oblast školství Jiří Struček (ČSSD).

„Loni se hovořilo o tom, zda konkursy dělat nebo nedělat, zda je to správné nebo nesprávné. Dospěli jsme k závěru, že to správné je, řídili jsme se podle dikce zákona a podle doporučení právníků. Plzeňský kraj při vyhlašování konkurzů postupoval podle školského zákona, který stanoví, že řediteli, který v době účinnosti zákona vykonával činnost ředitele po dobu delší než šest let, končí výkon práce na daném pracovním místě vedoucího zaměstnance dnem 31. července 2012,“ vysvětlil okolnosti loňských konkursů radní Jiří Struček. Podle novely školského zákona už nebudou ředitelé škol jmenováni na dobu neurčitou, ale jen na šest let.

Z celkem 64 konkursů, které loni proběhly, vzešlo 16 nových ředitelů. V pěti případech konkursní komise nedoporučila stávající ředitele, aby pokračovali na svých postech. Jedenáct ředitelů se do konkursů nepřihlásilo, většinou z důvodu odchodu do důchodu. „V roce 2013 proběhne 12 konkursů a ty zbylé v roce následujícím. Konkursy budou vyhlášené nyní v březnu, potom následně v dubnu, nejdéle do konce června tyto konkursy proběhnou, aby na dotyčných školách bylo jasné, s kým budou pracovat v následném šestiletém období. Buď zůstane stávající ředitel, popřípadě se najde mezi přihlášenými kandidáty ředitel nový,“ uvedl radní Struček.

A kterých škol se budou týkat konkursy letos? Jedná se o Dětský domov Domino Plzeň, Dětský domov Nepomuk, Základní umělecká škola Plzeň, Dům dětí a mládeže Klatovy, Dům dětí a mládeže Tachov, Gymnázium Jaroslava Vrchlického Klatovy, Gymnázium Sušice, Gymnázium Stříbro, Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Klatovy, Plánická 196, Střední škola zemědělská a potravinářská Klatovy, Střední odborné učiliště stavební Plzeň a Základní škola a Mateřská škola pro zrakově postižené a vady řeči Plzeň, Lazaretní. Kraj zřizuje 90 škol a školských zařízení.

Zatímco Plzeňský kraj se rozhodl po změně školského zákona vyhlásit výběrová řízení plošně ve všech svých školských zařízeních, řada radnic v regionu ovšem konkursy na ředitele škol nevyhlásila a dokonce je kritizovala. Patří mezi ně i plzeňský magistrát. Představitelé některých samospráv se ovšem domnívali, že výklad zákona nebyl jednoznačný a nebyla proto jiná možnost, než vyhlásit konkursy.

Ani na kraji ovšem zdaleka nepanoval jednoznačný názor na konkursy, sociální demokracie ve vedení kraje konkursy obhajovalo, opoziční zastupitelé z ODS je považovali za zbytečný a administrativně náročný krok. Primátor Plzně a krajský zastupitel Martin Baxa (ODS), který je povoláním učitel, doslova uvedl, že se jedná o projev neúcty vůči ředitelům škol. „Ministerstvo školství jasně řeklo, že zřizovatel může, ale nemusí výběrová řízení vypsat. Tam, kde konkurz neproběhne, bude ředitelům smlouva změněna na dobu určitou,“ konstatoval loni k výkladu zákona primátor Baxa.

Fotogalerie

Masarykovo gymnázium - Ilustrační foto | Autor: Richard Beneš