Jsme televize vašeho kraje

Radní magistrátu řešili s kolegy z kraje společné zásadní problémy

Plzeň, publikováno 26.03.2013, autor: Richard Beneš

Plzeň - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš

O projektu Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 (EHMK 2015), druhé etapě západního obchvatu a podpoře technického vzdělávání jednali společně plzeňští radní se svými kolegy radními z Plzeňského kraje. V tomto složení se sešli poprvé od loňského zvolení nové krajské vlády.

V červnu předloží krajští radní zastupitelstvu ke schválení návrh memoranda, který vymezuje stěžejní akce Plzeňského kraje a řeší další finanční podporu projektu EHMK 2015. Ještě předtím se k finalizaci obsahu jednotlivých kapitol uskuteční pracovní jednání mezi zástupci města a kraje. Z návrhu vyplývá jednak zapojení příspěvkových organizací kraje, jako jsou muzea a galerie, podpora konkrétních akcí, mezi kterými se počítá s uskutečněním projektu s evropskou dimenzí Západočeské baroko, nebo tradiční finanční podpora plzeňských divadel a filharmonie. Memorandum se věnuje rovněž podpoře v oblasti cestovního ruchu, který je důležitou součástí projektu EHMK 2015. „Vítáme zapojení Plzeňského kraje do projektu EHMK 2015,“ uvedl primátor Martin Baxa (ODS).

Na programu jednání radních města i kraje ovšem nebyla jen témata týkající se kultury. Návrh uzavřít deklaraci o spolupráci při budování II. etapy západního okruhu, která řeší výstavbu úseku Křimická – Karlovarská, představil za město náměstek pro dopravu Miloslav Šimák (ČSSD). Investice si vyžádá celkové náklady ve výši 1,1 miliardy korun, přičemž město by se podílelo částkou 400 milionů korun a kraj 700 miliony korun. Navíc je cena za výkupy pozemků pro tuto část komunikace odhadnuta zhruba ve výši až 200 milionů korun. Podle náměstka Šimáka by podmínkou deklarace muselo být vytvoření fondů, ze kterých by bylo možné finanční prostředky čerpat.

„Budeme-li pokračovat v nastaveném formátu z I. etapy, je třeba pracovat na majetkové přípravě,“ upozornil hejtman Milan Chovanec s tím, že stavba by měla být zahájena nejpozději v roce 2016. Připomněl zároveň, že druhou možností realizace je, aby stavbu, která podle odhadů vyjde na zhruba 1,1 miliardu korun, převzal stát. „Pokud stavbu převezme stát, obávám se, že bude snížen počet pruhů a nedojde k realizaci plánovaných rekonstrukcí, jako je například oprava mostu generála Pattona,“ poznamenal náměstek primátora pro oblast dopravy Miloslav Šimák.

Městská správa se připojí k podpoře technického vzdělávání, kterou připravuje Plzeňský kraj. „Prvotně chceme ve spolupráci s Techmánií vytvořit pro základní školy a pro obce výukový program, který by měl připoutat pozornost žáků k technickým oborům,“ uvedl hejtman Milan Chovanec. Kraj za účelem podpory technického školství dále zřídí nadaci, která bude určitým stipendijním systémem podporovat žáky, kteří se rozhodnou pro technické školství. Nadace by měla sloužit i k financování propagace toho druhu vzdělávání. Projekt by měl začít fungovat od 1. ledna roku 2014.

V oblasti dopravy bylo zmíněno také téma rušení studentských slev na jízdném. „Co se týče slev, není vaším ani naším záměrem je rušit,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Bauer (ČSSD). „Jde tedy o to, abychom se domluvili a pokud možno zachovali rozsah, který je nastaven dnes,“ doplnil Bauer. 

Fotogalerie

Plzeň - ilustrační foto | Autor: Richard Beneš