Jsme televize vašeho kraje

Druhý plzeňský obvod buduje na Božkovském ostrově unikátní sportovně relaxační zónu

Plzeň, publikováno 27.03.2013, autor: Richard Beneš

Božkovský ostrov se mění v exkluzivní sportovně relaxační zónu | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz

Druhý plzeňský obvod bude i letos pokračovat v revitalizaci Božkovského ostrova ve sportovně relaxační zónu. Konkrétně dojde k vyčištění náhonu, což je nezbytné pro pozdější vznik průlehu s vodním hřištěm, a zahájí se výstavba cyklostezky Greenways spojující přes ostrov Koterov a Lobzy. Součástí bude i lávka na ostrov z ulice K Jezu. Na obě investice převyšující 22 milionů korun získal obvod v uplynulých dnech dotaci.

„Cyklostezka s lávkou bude stát zhruba 21 milionů korun. Dotaci jsme na ni získali teď v březnu z Regionálního operačního programu NUTS 2 Jihozápad ve výši 17,9 milionů korun. Nyní zpracováváme podrobnou dokumentaci a připravujeme výběrové řízení na dodavatele stavby. Předpokládáme, že skončí v létě a následně se stavba zahájí. Dokončena musí být nejpozději v květnu příštího roku,“ říká starosta Městského obvodu Plzeň 2 Lumír Aschenbrenner (ODS).

Následně chce u lávky obvod nechat vybudovat zpevněnou parkovací plochu. „Bude sloužit návštěvníkům areálu na ostrově, například in-line bruslařům nebo uživatelům sportovního hřiště,“ doplňuje místostarosta Dvojky Jan Fluxa (TOP 09) s tím, že upravit plochu pro parkování bude stát v řádu menších stovek tisíc korun.

Už loni začala dokumentační příprava vyčištění náhonu, který tvoří jeden břeh ostrova. Práce se zahájí i skončí letos. „Vyjdou na 1,1 milionu korun a 750 tisíc korun poskytne obvodu městská Komise životního prostředí,“ uvádí místostarostka obvodu Irena Rottová (ODS). Vyčištění náhonu předchází vybudování plánovaného průlehu ostrovem. Vsakovací průleh, který je uměle vytvořeným korytem, jež má zachycovat vodu, má pak sloužit jako potok s vodními hracími prvky a jako ochrana ostrova proti desetileté vodě.

Přeměna ostrova v odpočinkově-sportovní areál, který bude klidnější a zelenější alternativou například ke Škoda sport parku v Malostranské ulici, odstartovala v roce 2011. Tehdy začala obnova zeleně, stavba pěších stezek s fitstezkou a in-line dráhy. Práce skončily loni. Dráha za 4,1 milionu korun se kolaudovala na sklonku léta a hned první uživatelé si ji pochvalovali jako jednu z nejlepších v Plzni. „Chválí si prostředí, délku ale i dobrý povrch. Na základě doporučení jsme se proto rozhodli ji přihlásit do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje v kategorii volnočasových a sportovních staveb,“ doplňuje Irena Rottová. 

Loni také TJ Božkov vybudoval na ostrově nové víceúčelové hřiště. Užívat ho budou sportovci TJ, školy i veřejnost. Mimo uvedené se dále na ostrově plánuje vybudovat fyzikální hřiště, hřiště na maxišachy a pétanque, lanové centrum mezi stromy, kurty na plážový volejbal a výstup na vyhlídku Kolešovka.

Fotogalerie

Božkovský ostrov se mění v exkluzivní sportovně relaxační zónu | Autor: Archiv Regionpodlupou.cz